En bra grundregel är att alltid fråga styrelsen innan du utför arbeten i bostadsrätten. I många fall är du skyldig att fråga styrelsen om godkännande innan du utför planerade arbetet. Planera att skicka in ansökan så långt innan planerat startdatum som möjligt för att undvika fördröjningar.
Det är bostadsrättsinnehavarens ansvar att meddela styrelsen planerade renoveringar med hjälp av den blankett som finns att ladda hem i botten på denna sida. Tänk på att alltid konsultera styrelsen gällande kostnader som ev ska bekostas av föreningen. Arbeten som inte godkänts av styrelsen bekostas av den boende.
Läs noggrann av våra stadgar (pkt. 31 & 32) för mer info. All arbete som berör delar som kommer under "Bostadsrättsföreningens ansvar” (pkt.32) måste vara godkänt av styrelsen. I vissa fall krävs det godkännande för att göra ingrepp på delar som är “Bostadsrättsinnehavarens ansvar” (pkt. 31). Några vanliga exempel på vad som kräver godkännande inkluderar:
Alla ingrepp på innerväggar, bärande eller inte, kräver tillstånd från föreningen. Detta beror på att även icke bärande innerväggar kan ha en bärande funktion och förhindra sättningar i fastigheten. Mer information om hur man ansöker om tillstånd hittar du i checklistan nedan.
Utför arbetet fackmannamässigt
Om du får tillstånd att göra en ombyggnad måste den göras fackmannamässigt. Det är du som är ansvarig för ombyggnaden även om du har inhämtat tillstånd från föreningen. Om ombyggnaden kräver bygglov måste du själv ordna med alla handlingar samt ansöka och betala för bygglovet.
Du som bostadsrättsinnehavare ansvarar för att renoveringar utförs fackmannamässigt. Det rekommenderas därför att medlemmarna anlitar behöriga hantverkare och montörer, samt att bevisa detta med inlämning av kopior på behörighetsintyg, testprotokoll osv för arkivering hos styrelsen. Exempel på installationer där detta kommer i fråga:
Tänk på att en komplett renoveringshistorik kan höja din lägenhets värde.
Dokumentera hantverkarnas yrkeskompetens
Ur försäkringssynpunkt är det viktigt att anlitad hantverkare har dokumenterad yrkeskompetens som försäkringsbolagen accepterar; annars riskerar du som beställare själv att få stå för eventuell skadehantering. Därför är det viktigt att du väljer en hantverkare med rätt kompetens och certifikat. Exempel på behörigheter att tänka på för olika typer av renoveringar är Elsäkerhetsverkets föreskrifter, Säkra Våtrum, Byggkeramiska rådet och Säker Vatteninstallation.
Lär mer om renoveringar hos HSB här.
Regler kring renovering och byggavfall
Bland föreningens 60 hushåll är det oftast en eller flera renoveringar på gång. Det finns mycket att tänka på, bland annat vilket ansvar som är föreningens kontra den enskilde medlemmen samt hur avfall ska hanteras.
Tänk på dina grannar när du bygger om:
El
Om du är osäker kan du kolla om elföretaget har rätt behörigheter här:
https://e-tjanster.elsakerhetsverket.se/foretag/kolla-elforetaget