1. Stämmer det att man ska söka godkännande från från styrelsen först och sedan söka nytt bygglov?
Ja, du skickar en intresseanmälan till föreningen på stalpennan@gmail.com, där du beskriver att du vill bygga balkong och uppger ditt lägenhetsnummer (1-60). Din ansökan träder i kraft när styrelsen mottagit ett av dig påskrivet avtal med föreningen, där du/ni (balkongbyggrna) tar på sig byggherreansvaret (gentemot föreningen och grannar) samt förbinder er att betala den stipulerade avgiften om 30 000 kr alternativt 23 500 kr till föreningen.
Därefter gör ni en anmälan (ev. tillsammans med balkongfirman) till Stadsbyggnadskontoret, som meddelar vad som behövs för att få bygga enligt tidigare beviljat, men idag utgånget bygglov.
2. Hur mycket kostar balkongen?
Det är en fråga som endast balkongbyggaren kan svara på.
Då t.ex. kranbil (för att lyfta balkongerna på plats) kostar ca 1300 kr/h så blir det billigare om man kan lyfta på flera balkonger vid samma tillfälle och dela på överheadkostnader. Därför är det givet att kolla intresset hos innehavare i andra lägenheter som också saknar balkong, och där lägenheten har omsatts efter 2015 (de som inte byggde då och bor kvar ska vi inte trötta ut med tjat om balkongbygge).
3. Hur lång tid tar det?
Det får du fråga balkongbyggaren om, men eftersom du betalar månadsavgift från byggstart, så ligger det i ditt intresse att hålla byggtiden kort.
Innebär ditt bygge men för en eller flera grannar (buller, förtäckta fönster, etc.) så är det viktigt att du håller en aktiv dialog med grannarna för att göra allt i din kraft som byggherre för att minska dessa påfrestningar.
Föreningen ser helst att ingrepp i värmesystem och fasad sker utanför uppvärmningssäsongen, dvs mellan 15 april och 15 september.
4. Tillkommer några ytterligare avgifter?
Ja det tillkommer en månadskostnad för att finansiera reparation och underhåll av balkongerna och dörrarna. När ansökan har godkänts och bygget har påbörjats påförs lägenheten ett stadgeenligt extra andelstal. Föreningen tar ut ett extra andelstal för dem som har balkong för att täcka underhållskostnader. Vid nybyggnation av balkong/fransk balkong ska nedan andelstal läggas till för lägenheten och avgiften kommer sedan på avin.
- Balkong: 2,54665 andelstal
- Fransk balkong: 1,15479 andelstal
Tilläggsavgiften för balkong och fransk balkong är f.n 720 resp 324 kr/år dvs. 60 resp 27 kr/mån.
5. Vilka leverantörer kan man vända sig till?
Föreningen och Stadsbyggnadskontoret kan tillhandahålla konstruktionsritningarna från Welands Aluminium som har gjort dem. Det har hittills varit så att Welands endast vill leverera till balkongfirman Alcons, vilket gör alternativen begränsade.