Medlemsbrev mars

19 mars 2024

Inbrott och säkerhet i vår förening

I februari drabbades föreningen av inbrott och två barnvagnar stals i trapphusen. Flera liknande inbrott skedde i grannområdet och stölderna har polisanmälts. Styrelsen ser över möjligheter för att höja skalskyddet. För att motverka inbrott kan vi alla se till att dörrar och fönster stängs ordentligt, säga hej till grannar och anmäla borttappade portbrickor till styrelsen. 

Felanmäl till styrelsen

Ser du en krossad ruta eller något skadat? Har du tappat din portbricka och behöver spärra den? Behövs en extra tömning av soporna? Hör i så fall av dig till styrelsen på stalpennan@gmail.com. Många använder Facebook-gruppen vilket är en jättebra kanal för att kommunicera med grannarna, men för att information ska nå styrelsen är det viktigt att även kontakta styrelsen direkt.

Gemensam städdag söndag 14 april

Söndag den 14 april kl. 10.30-14.00 är det dags för vårstädning med efterföljande medlemsmöte och lunchgrillning. Ett perfekt tillfälle att träffa grannarna, slänga dina grovsopor och hjälpa till att göra i ordning i föreningen inför sommaren. Fram till städdagen förvaras grovsopor i lägenheten eller i förrådet och inte i källargångar eftersom de utgör brandrisk. Städdagen är också sista dagen att fynda i återbruksrummet så passa på innan allt städas bort. Mer info kommer att anslås i porten och på hemsidan stalpennan.se.

Cykelfixardag 27 april

Den 27 april bjuds du in till en cykelfixardag under ledning av Tommy Ericsson i B83 som jobbar på Cykloteket. Han visar hur man tar hand om sin cykel på bästa vis och kan hjälpa till att pumpa däcken, smörja kedjan och ev. byta däck. Har cykeln större behov än så kan du få en kostnadsuppskattning på service i verkstad. Saknar du en cykel så kan du få hjälp att hitta en lämplig cykel, ny eller begagnad. 

Vi kommer hålla till på gräsmattan framför P62/64 från kl. 10.00 och framåt.

Fri dräneringsfris och inga föremål mot fasad

Nu är snart våren här och utemöblernas tid! Du som bor på bottenvåning med fransk balkong - inga föremål eller möbler får ställas mot fasaden, detta för att undvika skador på fasad och att markfukt kryper upp som kan orsaka fuktskador.

Hela den dränerande grusfrisen (småstenen intill grunden som avslutas med en metallkant) som löper kring husen ska lämnas fri från stort som smått, dels för att det ska vara möjligt att genomföra besiktningar och dels för att ha en fungerande dränering.

Pallkragar

Föreningen har 15 pallkragar bredvid cykelrummet på Bäckvägen 73 för den odlingsintresserade. Vill du odla den här säsongen? Hör i så fall av dig till styrelsen på stalpennan@gmail.com. Boende som odlade förra säsongen har kontaktas om de vill behålla sina pallkragar från förra året.

Ny skyltning i källsorteringshuset samt ny fraktion farligt avfall

I källsorteringshuset finns nu nya kärl på vägghyllan där du kan slänga ljuskällor, småelektronik, batterier och den nya fraktionen farligt avfall. Farligt avfall kan vara exempelvis sprejburkar, nagellack, rester av kosmetik och hårfärg, lösningsmedel, färg och spackel i små, väl förslutna förpackningar. Tänk på att inte ställa något annat på hyllan än det som passar i sorteringskärlen. Stora färgburkar, byggmaterial, ugnsplåtar, trasigt porslin och andra grovsopor kan slängas i samband med städdagen och får inte ställas i källsorteringshuset, återbruksrummet eller källargångar.

Textilåtervinning och återbruksrummet

Som ännu ett steg i föreningens miljöarbete finns nu en låda för textilåtervinning i torkrummet på Bäckvägen 71. Här kan du lägga utslitna textilier som inte kan återanvändas, som kläder, lakan och handdukar, istället för att slänga dem i brännbart avfall. Tänk på att de ska vara rena och inte lukta illa.

Styrelsen vill även tipsa om föreningens återbruksrum som är vår egen second hand. Här kan dina använda saker få nytt liv och du kan fynda kläder, böcker och andra prylar. Tänk på att endast lämna hela och rena saker i ett skick som du själv hade velat ta.

Nya stadgar finns på hemsidan

På extrastämman i november 2023 antogs nya stadgar. De har registrerats av Bolagsverket den 12 februari 2024 och finns tillgängliga på vår hemsida stalpennan.se. 

Ledigt förråd

Behöver du ett extra förråd? Nu finns ett förråd på 2,1 kvm ledigt på Bäckvägen 83. Är du intresserad hör av dig till stalpennan@gmail.com

Motionera elementen i din lägenhet

Flera element i vår förening är gamla och under hösten har det varit problem med värmen i några lägenheter. För att undvika att elementen krånglar, vrid på termostaten några gånger per år så att smuts inte fastnar. Andra tips är att inte täcka för elementen, lufta dem vid behov och hålla öppet innerdörrar så att värmen sprids i lägenheten. 

Uppdatera kontaktuppgifter i Mitt HSB

Det är viktigt att styrelsen kan kontakta boende om något oväntat händer och då används kontaktuppgifterna som finns registrerade i Mitt HSB. Logga in på Mitt HSB för att kontrollera att dina kontaktuppgifter finns där och att de stämmer. Tack! 

Valberedningen rekryterar!

Som boende uppmanas du att någon gång under din tid i föreningen bidra till det som vi tillsammans äger och förvaltar. Känner du dig intresserad av att engagera dig i litet som stort så hör av dig till Albin Falk Hansson i valberedningen. Kontaktinfo finns i porten.

Hälsningar från oss i styrelsen

Annika, Gösta, Tirion, Sigrid, Emilie, Ebba och Mikael