Balkonger
Balkongprojektetet har avstannat bl.a. för att samordnaren och flera projektmedlemmar har hoppat av arbetet. Därför behövs nya medlemmar till balkonggruppen för att vi ska komma i mål. I annat fall blir vi tvungna att officiellt lägga ner projektet för överskådlig tid framåt.
Hör av dig till ordförande Johan Nyberg ifall du är nyfiken på vad uppdraget innebär.
Hobbyrum
Har du ett bord som behöver slipas och lackas om? – Eller en stol som behöver målas?
Nu slipper du göra smutsiga småjobb i lägenheten – det finns ett hobbyrum som alla boende i föreningen är välkomna att använda! Det ligger i det f.d. läggrummet i tvättstugekorridoren. Du bokar rummet med namn och ditt lägenhetsnummer (1-60) på schemat som finns uppsatt på dörren. När du ska hämta nycklarna tar du antingen kontakt med hobbyrumsansvariga Yasmin Larsson, B71, tel.073-1809 329 eller expeditionschefen.
I hobbyrummet finns ett antal verktyg och maskiner som du fritt får använda, och som du efter avslutat lån får visa att de är rengjorda och i skick inför nästa låntagare. Bl.a. finns en tapetborttagningsmaskin, elhyvel, ”baksmälla” (för golvbrädor) samt vanliga handverktyg.
Spara energi!
Det här är vår fjärrvärmeanläggning. Den står i källaren på B75 och det är här vi mixar all värme som vi använder i föreningen: Dels till elementen och dels till varmvatten i kranarna. Kallvattnet köper vi in från Stockholm vatten (ca 56 000 kr/år) och fjärrvärmen (jätteröret i förgrunden) som värmer upp vattnet köper vi från Fortum (ca 450 000 kr/år).
Plåtskåpet mitt på anläggningen är det nya styr- och reglersystem som vi köpte in förra året, som vi hoppas att ska ge oss en betydande besparing av våra fjärrvärmekostnader genom att använda energin lite smartare – när den behövs och där den behövs.
Men för att vi på allvar ska kunna få ner de här kostnaderna så är det upp till oss medlemmar att visa framfötterna. Det handlar om att till viss del ändra beteendemönster, vilket såklart tar olika tid för olika människor och hushåll att ställa om. Därför har styrelsens energiansvarige Daniel Andersson, på B69, sammanfattat ett antal tips som kommer att portioneras ut i nyhetsbreven framöver.
Testa att börja med det här:
Möblera smart.Placera inte möbler, gardiner eller annat framför elementen. Luften behöver cirkulera för att värma ditt hem. Sätt upp fina gardiner som du kan dra för fönstren under kalla nätter. Se bara till att de inte är för långa, så de hänger för ele-menten. Om du har persienner – använd dem, för de minskar också värmeläckaget!
Vädra smart. När du behöver vädra; Dra först ned termostaterna på elementen till noll och vädra sedan kort (max 5 min.) med korsdrag i hela lägenheten. Dra sedan upp värmen igen. Låt aldrig fönster stå öppna länge när det är kallt ute. Poängen med denna metod är att luften omsätts fort och blir frisk, men att prylarna i lägenheten inte hinner kylas ner.
Spara vatten. Duscha istället för att bada. En dusch på fem minuter behöver bara en tredjedel av den energi som ett bad i badkaret kräver. Undvik även att duscha onödigt hett och längre än du verkligen behöver.
Spara på distans. När du är borta behöver inte elementen stå på full fräs hemma. Dra ner värmen på elementen i synnerhet när du reser bort en tid.
Spara i köket. Du kan ofta ha lite lägre temperatur i köket eftersom vitvaror och spisen ger värme. Använd inte köksfläkten i onödan. Fläkten suger ut den varma luften. Diska i diskhon och inte under rinnande vatten.
Klä dig energismart. Med några mysiga tofflor på fötterna och en varm tröja på krop¬pen, så kommer du inte känna behovet av att dra upp elementen på max när det är kallt ute.
Stäng om värmen. Se till att dörren i porten går igen helt när du lämnar huset, håller värmen inne och tjuven ute.
Brandvarnare och levande ljus
Testa att din brandvarnare funkar, genom att trycka på knappen ett par sekunder tills den börjar tjuta. (Har du oavsiktligt satt igång den så ska du däremot låta kvastskaftet vara och inte pilla på varnaren – bara vifta och vädra fram frisk luft tills den tystnar.)
Tänk även på att ha översikt över levande ljus och att släcka dem när du lämnar rummet!
Årsstämma och expedition
Nu ber vi dig att notera årsstämman, som äger rum tisdagen den 9 april kl.19. Motioner till årsstämman ska vara inlämnade i expeditionens brevlåda senast 5 mars kl.18.30.
Har du några frågor om ditt boende så är du mycket välkommen att besöka expeditionschef Gunnar Holmberg när han håller expeditionen öppen (se på anslagstavlan i tvättstugekorridoren eller på stalpennan.se/kalender).
Med vänliga hälsningar,
Styrelsen brf. Stålpennan