Alla ska kunna känna sig trygga i sitt hem, hus och på gårdarna. Det är både trist och onödigt med inbrott och skadegörelse. Därför är det viktigt att vi hjälps åt och håller uppsikt över alla gemensamma utrymmen. Vi måste se till att lås och brevinkast är låsta efter oss, att husets entrédörr och dörrar till källare, förråd, barnvagnsrum och cykelrum är ordentligt låsta. Upptäcker du ett trasigt lås, så gör en felanmälan omgående eller så fort du kan till HSB KOMS (HSB Kund Och Medlemservice) tfn: 010-442 11 00. Ett annat sätt att förhindra inbrott i lägenheten är att lära känna sina grannar. Då blir vi fler som håller ett vakande öga och kan snabbt informera varandra om något inte verkar stå rätt till.
I vårt boende får bostadsrättsinnehavaren samt de personer som besöker, bor hos denne eller hyr av denne i andra hand inte utsätta andra boende för störningar som kan inverka menligt på de boendes hälsa eller boendemiljö till en sådan grad att det inte rimligen bör tålas. Den boende ska dessutom iaktta vad som krävs för att bevara sundhet, ordning och gott skick inom fastigheten samt följa dessa trivselregler som bostadsrättsföreningen satt upp: Det är inte tillåtet att borra, hamra, renovera, spela hög musik eller på annat sätt störa dina grannar innan 08:00 på morgonen och efter 20:00 på kvällen. Behöver man börja innan 08:00 på morgonen behöver man ansöka om tillstånd för detta i ett mail till styrelsen då undantag kan beviljas t.ex. avtalad tid med hantverkare som kanske börjar tidigare på dagen eller vid större renoveringar inom föreningen. Tänk på att det alltid är trevligt och uppskattas ofta med en förvarning eller ett hälsningsmeddelande med kontakt-uppgifter i porten när det ska renoveras eller festas.
Du kan använda balkongen till mycket, men det finns vissa saker som du måste tänka på. Det är förbjudet att grilla på balkongen, även el grill är förbjudet. Tänk på grannen under när du vattnar. Ha ett fat under krukorna och se till att det inte droppar när du vattnar balkonglådorna som av säkerhetsskäl alltid ska sitta på insidan av balkongräcket. Tänk också på att det dammar när du sopar balkonggolvet. Hänger du tvätt, vrid ur den ordentligt. Vill du rengöra och vädra mattor, sängkläder med mera gör du det på piskställningen ute på gården. Om du röker, så aska och släng fimpen i ett askfat på din egen balkong. Det är inte trevligt att få aska på blommorna eller golvet på balkongerna nedanför. Dessutom ökar brandrisken om du slänger ut fimpen utanför balkongen. Du får inte sätta upp parabolantenn på balkongräcket, fästa den i fasaden eller på något sätt sätta upp den så att den sticker ut utanför balkongräcket. På vår hemsida kan man läsa mer om vad som gäller för balkong och parabolantenn.
Husdjur ska hållas kopplade på föreningens mark och får naturligtvis inte rastas här. Vi älskar våra husdjur men vi har även ett ansvar för dem. Som medlem och boende är det viktigt att husdjuren inte stör eller påverkar grannens boendemiljö negativt. Du kan läsa mer om detta på kommunens hemsida: www.nacka.se
Enligt tobakslagen är rökning förbjuden utanför våra portar, i och utanför våra gemensamma lokaler samt vid våra lekplatser. Därför är askkopparna borttagna och inga fimpar får slängas utanför porten, på våra gårdar eller i parken. Röker ni på balkongen eller grillplatserna på gården så visa gärna hänsyn till era grannar.
När vi vistas ute på våra gårdar visar vi varandra hänsyn och plockar undan efter oss. Vid lekplatserna tar vi med oss leksakerna hem och vid grillplatserna städar vi upp efter oss och tar med oss skräpet hem. Papperskorgarna som finns uppsatta på gården är till för ”småskräp” som till exempel en servett eller annat smått. Vi grillar endast på våra avsedda uppställda grillplatser som finns belägna på gårdarna. Vill du grilla med egen grill går det bra men även den får endast användas på avsedda grillplatser. Grillar får inte förvaras i barnvagns/cykel-rum utan i eget förråd eller lägenhet. Det är förbjudet att slänga brikett/kolrester på gården, detta ska återvinnas på återvinningscentral. Respektera även kommunens uppmaningar om eldningsförbud. Matrester ska slängas som hushållssopor i sopnedkasten i porten och ej i våra papperskorgar på gården. Detta drar till sig fåglar, råttor och andra skadedjur. Flyttar vi på utemöbler, ställer vi tillbaka dem och röker vi så kastar vi inte fimparna på marken. Ta gärna med en tom glasburk med vatten för att slänga dina fimpar i.
Dessa ska hållas stängda för att hindra att obehöriga kommer in. Till varje port finns en porttelefon som man kan koppla sitt telefonnummer till för att kunna släppa in besökare. Släpp aldrig in någon okänd utan vidare utan fråga gärna i så fall vilket ärende hen har till porten innan du släpper in någon okänd. Det är förbjudet att förvara saker i porten och i trappuppgångarna på grund av utrymningsskäl och brandrisken. Detta innebär att vi inte ställer ut saker i porten eller utanför ytterdörren utan lämnar trapphus och källargångar rena och fria.
Här förvaras endast barnvagnar och små barncyklar upp till 24 tum. Inget annat får förvaras i dessa rum. Sparkcyklar, pulkor samt andra leksaker förvaras i eget förråd eller i lägenhet.
Här förvarar vi vuxen-cyklar 26 tum och större som vi använder. Har ni inte använt er cykel på över 1 år så förvara den hellre i ert eget källarförråd så att rummet kan användas av dem som använder cykeln ofta. Se till att dörren stängs ordentligt efter dig.
I tvättstugan gör vi rent efter oss när passet är slut: Ta bort ludd i torkskåp och torktumlare, torka av maskiner och bänkar samt städa golvet när passet är slut. Våra tvättmaskiner har automatisk dosering och påfyllning av tvättmedel/sköljmedel, du behöver alltså inte använda eget, så ta för vana att titta på lampan som varnar genom att den lyser om tvättmedlet håller på att ta slut. Gör en felanmälan om en maskin inte fungerar eller om tvättmedel börjar ta slut. Läs gärna instruktionerna som finns uppsatta.
I sopnedkasten får du endast slänga hushållssopor t ex potatisskal, kaffefilter och liknande som ej ska sorteras som t ex plåt, glas eller plast. Soporna ska vara förpackade i en väl tillsluten plastpåse. Se till att påsen inte är för stor för nedkastet. Om påsen är för stor riskerar du att förorsaka stopp i sopnedkastet. Stäng luckan ordentligt efter dig.
Här har vi: tidningsinsamling, glas, plast, kartong/wellpapp, små batterier, glödlampor och elektronikavfall. Allt som slängs ska få plats i avsett kärl, ingenting får ställas på golvet.
Grovsoprum: skrymmande avfall som inte kan läggas i de vanliga hushållssoporna till exempel möbler, husgeråd, leksaker med mera. Dessa ska slängas i kärlen och får inte ställas in på golvet. Får de inte plats i kärlen ansvarar ni själva för att transportera dessa till kretsloppscentral eller återvinningscentral, till exempel Högdalen eller Älta. Tänk på att det drabbar dig som bostadsrättshavare i föreningen om vi behöver betala dyra avgifter för stora möbler eller spisar och andra vitvaror som ställts in på golvet. Allt som inte får plats i kärlen måste ni själv ta ansvar för att forsla bort till närmaste återvinningscentral.
Vi bor här tillsammans och allt vi gör i lägenheter, på våra gårdar och i våra gemensamma lokaler påverkar varandra och tillsammans ansvarar vi ALLA för en allmän trivsel.