Störningar

Vi har inte någon störningsjour.

Du kan givetvis börja med att tala med din granne som stör och om det inte hjälper kan du anmäla störningarna till styrelsen. Styrelsen har då att ta ställning till om påtalade störningar är att bedöma som en störning i lagens mening.

Vad är störningar?

Vad är det egentligen som gäller? Vad räknas som störningar?

I sitt boende får bostadsrättshavaren samt de personer som besöker, bor hos denne eller hyr av denne i andra hand inte utsätta andra boende för störningar som kan inverka menligt på de boendes hälsa eller boendemiljö till en sådan grad att det inte rimligen bör tålas. Den boende ska dessutom iaktta vad som krävs för att bevara sundhet, ordning och gott skick inom fastigheten samt följa de ordningsregler bostadsrättsföreningen satt upp.

Störningar kan vara av skilda slag t.ex. ljud, lukter eller hotfulla beteenden. Bedömningen av huruvida en störning föreligger ska ske objektivt utan hänsyn till den drabbades personliga förutsättningar. Att en person inte tål grannens balkongrökning p.g.a. sin astma eller att en person med sömnsvårigheter hålls vaken av fotsteg från grannen ovanför gör alltså inte att omständigheterna ska anses som störningar även om personerna i praktiken blir störda.

Bedömningen får ske utifrån vad som man rimligen bör tåla i ett hus av typen man bor i. I ett flerbostadshus får man t.ex. tåla att barn med kolik skriker på natten ibland, att nattjobbare lagar mat och duschar mitt i natten samt att folk spelar musik dagtid.