Vattenskada dvs alla skador som härrör från fukt eller vatten och som inte är en vattenledningsskada.
Exempel: skadat tätskikt, golvbrunnsskada, stopp i avlopp, diskmaskinsskada, utifrån inträngande vatten genom fasad/fönster
Vattenledningsskada dvs skada som uppstår pga att vatten kommer från en ledning som är trycksatt (varmt och kallt tappvatten), gäller ej radiator.
Ansvaret för underhåll och reparationer i bostaden är delat mellan föreningen och bostadsrättsinnehavaren och regleras i stadgarna och i bostadsrättslagen.
Ansvarig för att åtgärda vattenskada eller vattenledningsskada är den som har ansvaret enl stadgarna oavsett orsak. Efter skadan har åtgärdats kan ersättning krävas av den som varit vållande dvs orsakat skadan (enl Skadeståndslagen).
Endast vid vattenledningsskada skall föreningen även åtgärda ytskikt i lägenheten.Brandskada i bostaden ansvarar bostadsrättsinnehavaren för, även vid andrahandsuthyrning.
Vid brandskada i bostaden ansvarar föreningen för sanering och återställning enl stadgarna och bostadsrättslagen. Dock utreds alltid vem som är vållande dvs orsakat skadan samt ev reglering avåldersavdrag avseende ytskikt och inredning.
Hemförsäkring med bostadsrättstillägg är nödvändigt, för att minimera risk när det gäller den egna ekonomin vid ev skada. Det rekommenderas också att ev andrahandshyresgäst också har tecknat hemförsäkring, för att skydda bostadsrättsinnehavaren.
Bostadsrättsinnehavaren kan inte bli skyldig för skador utanför bostaden, som ev andrahandshyresgäst orsakat.