Som medlem i HSB Brf Tanto är du välkommen att skicka in förslag och synpunkter angående föreningens skötsel och verksamhet.
När som helst under året kan du, brevledes eller per e-post, skicka in förslag och synpunkter till styrelsen. Dessa tas då upp och besvaras på nästa styrelsemöte.
Vill du att ditt förslag ska behandlas på årsstämman ska du däremot skriva en motion.
Det är en formell skillnad mellan förslag och motion. En motion behandlar ofta en mera övergripande fråga och är ett förslag till beslut som du vill att årsstämman ska fatta. En motion som är inlämnad i tid ska alltid behandlas på årsstämman.
Motioner ska i HSB Brf Tanto lämnas senast 28 februari, för att kunna behandlas på årsstämman i maj/juni. Du kan mejla den till motioner@brftanto.se eller lämna in den på förvaltningskontoret.
Skriv en rubrik som kortfattat beskriver vad ärendet handlar om. Skriv ordet "motion" i rubriken.
Skriv vad ärendet handlar om och varför du tycker som du gör. Skriv gärna kort och kärnfullt, fler ord stärker inte alltid ett argument utan tänk på att andra ska kunna ta till sig dina argument och förslag.
Ett tips är att det kan vara enklare att få igenom en motion som beskriver vad du vill uppnå, än en motion som anger exakt hur föreningen ska göra för att uppnå detta.
Motionens viktigaste del – ditt yrkande – ska helst formuleras i en att-sats. Inget beslut kan tas vid årsmötet om det är oklart vad förslagsställaren egentligen vill. Om du har flera förslag i samma motion så dela upp dina yrkanden i olika att-satser.
Skriv under dokumentet med ditt namn.
När motionstiden har gått ut kommer styrelsen att behandla motionen och skriva ett utlåtande. Det är ett svar som beskriver vad styrelsen tycker om motionen. Styrelsen kan föreslå för stämman att den ska bifalla din motion (säga ja) eller avslå den (säga nej).
Styrelsen kan också besvara motionen och därmed föreslå att inget beslut behövs. Det kan till exempel bero på att du har motionerat om en förändring som redan är på väg att genomföras.
Motionen och utlåtandet tas upp på stämman som därefter röstar för att se vilket förslag som vinner bifall.
Är din fråga något som stämman kan besluta om?
Kontrollera så att din fråga faktiskt är något som stämman har rätt att besluta om.
Stämman kan besluta om mycket som rör underhåll, investeringar och liknande. Däremot kan stämman inte rösta om ett förslag som strider mot föreningens stadgar eller svensk lag, eller fatta beslut som enligt stadgarna ska fattas av styrelsen.
Till exempel beslutar styrelsen om årsavgifterna. Rätten till andrahandsupplåtelse styrs av lag.