Störningar

Bostadsrättshavare är skyldiga att ta hänsyn till andra boende i bostadsrättsföreningen när han eller hon använder och bor i sin lägenhet. Som boende och bostadsrättshavare får du också tåla vissa störningar. Det är svårt att generellt säga vilka störningar som får accepteras och vilka som inte bör accepteras. Som exempel kan nämnas att ljud från barn som leker i normalfallet får tålas likaså är det tillåtet att ha enstaka fester i sin lägenhet.

Ibland räcker det med att ringa på hos grannen och tala om att du störs. Kanske är din granne inte medveten om att det hen gör stör andra. Läs gärna HSB:s tips om hur du kan hantera olika situationer. Du hittar tipsen här.

Störningslistor

Om du vill berätta om störningarna för styrelsen och kanske be dem vidta åtgärder är det bra om du har dokumenterat störningarna i en så kallad störningslista. 

Det är mycket viktigt att du noga antecknar de störningar du på störningslistan. Det är dessutom mycket viktigt att varje person som upplever störningar lämnar in en egen störningslista och inte en gemensam för flera boende i huset.

Syftet med störningslistan är i första hand att föreningen ska få en uppfattning om hur allvarliga störningarna är. Det är bara styrelsen som kommer att läsa din störningslista.

Om inte du eller dina grannar vill berätta om störningarna ni upplever är det i de allra flesta fall inte möjligt för föreningen att vidta några åtgärder för att fåstörningarna att upphöra. Föreningen är därför  beroende av just din hjälp.

Nedan finner du en störningslista att ladda ner och fylla i. 

Trygghetsjouren

Tinget har ett avtal med Securitas Trygghetsjour. Trygghetsjourens uppgift är att hjälpa till i situationer där vi boende känner oro över något som pågår i huset eller i närområdet exempelvis sena fester, hög musik, bråk, skadegörelse osv.

Anmälaren skall uppge namn, telefonnummer, adress samt våningsplan och helst även den störandens namn, adress och våningsplan. Trygghetsjourens första åtgärd är att försöka få kontakt med den störande via telefon, om detta ej lyckas så skall utryckning ske. Securitas Trygghetsjour konstaterar, dokumenterar och kontaktar den/de störande och ber vederbörande att dämpa sig.

Securitas skickar en larmrapport till styrelsen för kännedom, vilket ger ett bra underlag för att styrelsen ska kunna vidta eventuella ytterligare åtgärder. 

Kontakta Trygghetsjouren på telefon: 010-470 55 10 alternativt växeln 010-470 10 00

I situationer gällande skadegörelse, hotfull person, hemlösa eller okända personer i trapphuset, slagsmål eller misshandel ska polis kontaktas via 112, inte Trygghetsjouren.