Huskurage

Brf Tinget har antagit policyn om Huskurage, vilket är en våldspreventiv metod för att förebygga, förhindra och stoppa mäns våld mot kvinnor och våld mot närstående. Metoden innebär att kunskap om våld och civilkurage sprids för att få fler att agera vid oro för att någon far illa i sitt hem. Att knacka på, att hämta hjälp av fler grannar, att ringa polis och att kontakta socialtjänst är vad du som granne kan göra för att bidra till ökad trygghet och minskad utsatthet i huset eller i grannskapet där du bor!

Våld mot närstående är ett enormt samhällsproblem eftersom det är så många som utsätts, som lever i rädsla och som blir fråntagna både sin mentala och fysiska frihet. Våld mot närstående inbegriper psykiskt våld, ekonomiskt våld, materiellt våld, fysiskt våld och dödligt våld. Våld mot närstående omfattar även det sexuella våldet, vilket kan handla om sexuella oönskade närmanden, sexuella ofredanden och trakasserier, sexuella övergrepp och våldtäkt. Det kan också vara att leva i vetskap om att det fysiska våldet eskalerar om en inte ”tillåter” vissa sexuella handlingar.

Huskurage som metod tar sikte på att våldet aldrig ska tillåtas ske i det tysta. Det handlar om att ge fler kunskap om våldet och verktyg att agera när oron för att någon utsätts finns där. Tillsammans kan vi skapa tryggare hem och en vardag fri från våld!

Policy vid oro om våld

Om du känner oro om våld ber vi dig som medlem i brf Tinget att:

  1. Knacka på hos grannen.
  2. Vid behov - hämta hjälp av andra! Fler grannar kan bidra till att skapa mer trygghet.
  3. Ring polisen. Kontakta alltid polisen i första hand vid situationer som upplevs akuta eller hotfulla.

Vid oro för att barn utsätts för våld eller att vårdnadshavare på annat sätt brister i sin omsorg gentemot barn; kontakta socialtjänsten och gör en orosanmälan.

DET KAN VARA LIVSAVGÖRANDE ATT KNACKA PÅ! Vill du inte stå kvar själv, hämta hjälp och ring polisen. Att knacka på kan räcka för att stoppa pågående våld. Du kan rädda liv!

För mer information och statistik om våldet, dess omfattning och konsekvenser, besök Brottsförebyggande Rådets sida om våld i nära relation eller Nationellt Centrum för Kvinnofrid där information om våld i nära relation finns tillgänglig.

Kontaktuppgifter 

Du som utsätts för våld eller har frågor om våld, är anhörig, eller vän kan alltid ringa Kvinnofridslinjen på 020-505050. Linjen har öppet dygnet runt, är kostnadsfri och syns inte på telefonräkningen.

Om du är ung (mellan 15- 20 år) och utsätts för våld eller har frågor om våld, är orolig anhörig, vän eller den som utsätter en annan, så kan du chatta och läsa mer hos ungarelationer.se

Du som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck eller har frågor, är orolig anhörig eller vän, kan vända dig till hedersförtryck.se

Du som själv är orolig över ditt beteende och vill få hjälp att sluta använda våld, kan vända dig till Välj att sluta på telefon: 020 555 666.

Du som känner oro för tankar eller handlingar kring sexuella beteendemönster som kan skada andra eller dig själv, kan vända dig till Preventell

Huskurage

Läs mer om huskurage på deras hemsida.