Badrum

Var fjärde vattenskada är fuktskada i badrum, de vanligaste skadorna beror på slitna rör och tätskikt som inte sluter tätt. Det är viktigt att underhålla vattenlås och golvbrunnar i badrummet för att inte orsaka stopp.

Tätskikt och alla synliga rör och armaturer/blandare i badrummet är bostadsrättshavarens ansvar enligt föreningens stadgar. Om du misstänker vattenskada, kontakta fastighetsskötaren via felanmälan så att han kan göra en fuktmätning.

Klämringen runt golvrunnen, rensning av golvbrunn och vattenlås är också bostadsrättshavarens ansvar. Efter rensning, kontrollera att klämringen är hel och att den sluter tätt så att inte vatten kan tränga ut under tätskiktet och orsaka vattenskada.

Hår- och tvålrester kan orsaka stopp i avloppet, det är därför viktigt att rensa vattenlåset till handfatet då och då. Även golvbrunnen kan behöva rensas om flödet i dusch och bad minskar. 

Om det luktar illa han det bero på att golvbrunnen har torkat ut, det räcker då att spola lite vatten så försvinner lukten.

Endast urin, avföring och toalettpapper får spolas ner i toaletten. När man spolar rinner vattnet ner i avloppet men allt vatten får inte plats på en gång och en del av spolvattnet rinner mot golvbrunnen innan det rinner tillbaka mot avloppet. Det är viktigt att inta använda för mycket papper och att spola med den större knappen så att det finns tillräclkligt med vatten att skölja ur avloppsgrodan (det avlopp som ligger i golvet i badrummet.

Bostadsrättshavaren ansvarar själv för rengöring av golvbrunnen.

Se Rengöring av vattenlås och Rengöring av golvbrunn och dålig lukt.