Lägenhetens ytter- och innerdörrar med tillhörande lister, foder, karm, tätningslister samt målning av ytterdörrens insida är bostadsrättshavaren ansvar.
Bostadsrättshavaren ansvarar också för glas i fönster samt beslag, handtag, tätningslister och målning av insidan på fönster.
Det har visat sig att det är svårt att hitta passande dammlister mellan fönstren (de ger en viss isolerande effekt). Det finns dammlist hos Kuntze som är 10 x 9 mm, art nr 535-1099. För en 3:a behövs det ca 30 m dammlist.
Adressen till Kuntze är Västbergavägen 19, 126 30 Hägersten, tel 08-657 90 00
Den vanligaste orsaken till att det uppstår kondens på fönstren är att till- och frånluftsdonen inte har rengjorts.
Dammsug samtliga don med den mjuka borsten utan att ändra springan på donen, de är injusterade för att ge optimal ventilation.
OBS! Använd inte fuktig trasa i taken, då kan grängen släppa.
Kondens på fönstrets insida uppstår vanligen på grund av att rumsluften hindras att cirkulera intill fönstret. Ett tätt gardinarrangemang eller en fönsterbräda monterad tätt intill väggen kan vara orsaken.
Kondens på insidan av det yttre glaset beror på att varm inomhusluft läcker ut mellan bågarna och kondenserar. Det kan räcka med en persienngenomföring som släpper igenom lite varmluft för att kondens ska bildas på insidan av ytterrutan.
Om man inte rengör rutorna mellan fönsterbågen bildas det en fet hinna med tiden. Om det uppstår kondens mellan rutorna, prova att tvätta med en mild diskmedelslösning och torka torrt med hushållspapper (man kan få gnida lite).
Många har valt att byta till säkerhetsdörr och den ska då vara av likartad modell som övriga dörrar i trapphuset.
Kontrollera med ditt försäkringsbolag om du får sänkt premie med säkerhetsdörr.