Bostadsrättsförening är en ekonomisk förening som styrs enligt bostadsrättslagen. Du köper inte bostadsrättslägenheten, utan medlemskap i en bostadsrättsförening med nyttjanderätt av din lägenhet.
Tillsammans äger och förvaltar medlemmarna fastigheten både byggnader och mark.
När du bor i en bostadsrättsförening har du möjlighet att själv påverka ditt boende och bostadsrätten är en tillgång du själv förvaltar bäst. Som bostadsrättshavare är man med och fattar beslut om hur huset ska skötas och det är ditt engagemang som medlem i föreningen som utformar ditt boende.
Av stadgarna framgår vilka skyldigheter och rättigheter den enskilda bostadsrättshavaren och föreningen har mot varandra.
Besluten fattas vid den årliga ordinarie föreningsstämman eller vid en extra stämma. Varje bostadsrätt har en röst.
En styrelse sköter det löpande arbetet och den väljs vid föreningens årsmöte. Styrelsen ansvarar för föreningens ekonomi och ska se till att de beslut som medlemmarna fattar verkställs. Den väljs vid den ordinarie stämman av medlemmarna, som där också utser revisorer och valberedning.
Precis som hyresgäster betalar hyra, måste den som har en bostadsrätt betala en årsavgift. Årsavgiften täcker föreningens kostnader för drift och underhåll av fastigheten och räntor och amorteringar på lån.
Föreningen är också skyldig att regelbundet avsätta medel för underhåll och reparationer.
Varje år redovisar styrelsen föreningens ekonomi och verksamhet. I årsredovisningarna kan man se hur stora lån föreningen har, vilka som ingår i styrelsen, om reparationer gjorts och hur de i så fall finansierats. Har föreningen stora utgifter måste dessa kompenseras på annat sätt, exempelvis genom höjda avgifter.