Du har skyldighet att på egen bekostnad hålla lägenhetens inre, förråd och liknande utrymmen som bara du själv disponerar i gott skick. Det gäller t.ex. tapetsering och målning i lägenheten, underhåll av badrum samt reparation av skador som uppstår.
I föreningens fastighetsförsäkring ingår tilläggsförsäkring för bostadsrätt. Hemförsäkring tecknas dock av bostadsrättshavaren själv.
Skador som upptäcks skall rapporteras till fastighetsskötare eller någon i styrelsen. (se telefonnummer på anslagstavlan i porten).
Du är också skyldig att iaktta allt som krävs för att det ska råda ordning och reda inom fastigheten, så att den kan hållas i gott skick. Naturligtvis måste du också rätta dig efter föreningens regler och föreskrifter. Det kan t ex gälla bestämmelserna för hur tvättstugan får användas, eller hur trappstädningen ska skötas.
Bostadsrättslagen anger vilka avgifter som föreningen får ta ut. Det kan vara årsavgift, överlåtelseavgift, upplåtelseavgift och pantsättningsavgift.
Årsavgiften betalas månadsvis och den täcker kostnaderna för exempelvis sophämtning, vatten, värme, försäkringar och fastighetsskatt, samt räntor och amorteringar på föreningens lån.
Om du innehar en bostadsrätt är du också medlem i bostadsrättsföreningen och därmed skyldig att ta ditt ansvar som medlem, exempelvis genom att aktivt delta i styrelsearbete, valberedning etc. Det är en ekonomisk förening som har bildats just för att äga föreningens hus och på obegränsad tid upplåta bostäder med bostadsrätt till sina medlemmar.
Om du vill hyra ut din lägenhet i andra hand måste du ha tillstånd av styrelsen. Lämna en skriftlig ansökan till styrelsen och motivera dina skäl för andrahandsuthyrningen.
Uthyrning under begränsad tid (högst ett år) medges normalt om det finns beaktansvärda skäl (t.ex. värnpliktstjänstgöring, studier eller arbete på annan ort).
Att hyra ut till vuxna barn räknas också som andrahandsuthyrning.
Läs mer om andrahandsuthyrning under menyn Information till boende, som finns till vänster om förstoringsglaset på menyraden.: