Bostadsrättsföreningens högsta beslutande organ är föreningsstämman. Ordinarie stämma hålls en gång om året. Där utses en styrelse, som har ansvaret för den löpande förvaltningen och verksamheten mellan stämmorna.
Styrelsen är ansvarig inför stämman. Den kan bli skadeståndsskyldig gentemot föreningen eller en enskild medlem om den avsiktligt bryter mot lagar och bestämmelser, eller om den genom slarv eller vårdslöshet vållar skada för föreningen eller någon medlem.
Styrelsen är ytterst ansvarig för att föreningens förvaltning utförs på bästa sätt och att föreningen följer gällande lagar och bestämmelser. Styrelsearbetet regleras bl.a. av bestämmelser som finns i bostadsrättsföreningens stadgar, Bostadsrättslagen (BRL) och Lagen om ekonomiska föreningar (FL).
Styrelsen företräder föreningen utåt och har rätt att ingå avtal för föreningens räkning, samt teckna dess firma.
En central princip i en bostadsrättsförening är den så kallade likabehandlingsprincipen. Den innebär att stämman eller styrelsen inte på ett illojalt sätt får gynna eller missgynna vissa medlemmar på bekostnad av föreningen eller andra medlemmar.
I princip kan styrelsens ansvar sammanfattas i följande punkter:
· Att förvalta föreningens fastigheter och övriga tillgångar och se till att de underhålls väl. I en förening där styrelsen har god kontroll över ekonomin kan månadsavgifterna hållas nere och det finns pengar till underhållet.
· Att sörja för en tillfredsställande organisation.
· Att se till att redovisningen fullgörs enligt lag och att medelsförvaltningen är ordnad på betryggande och ändamålsenligt sätt.
Styrelsen kan delegera olika åtgärder till anställd personal, eller då det gäller t ex teknisk eller ekonomisk förvaltning, till en särskild förvaltare. Den senare typen av delegering regleras vanligen genom mer eller mindre omfattande avtal.