Energibesparing
- Vädra inte för kråkorna! Stäng av termostaten när du öppnar fönstret, sätt på den igen efter ca 30 min. På 5-10 minuter har all luft i rummet bytts ut.
- Byt till lågenergilampor av god kvalité. De håller 8 gånger längre än en vanlig glödlampa. Trots att de är något dyrare är det en god affär, ett vanligt hushåll tjänar 200-300:-/år p.g.a. minskad energiåtgång.
- Använd alltid lock när du lagar mat, då behövs bara 1/5 så mycket energi för att hålla grytan kokande. Kastrullen skall täcka hela plattan eller vara lite för stor, annars uppstår värmeläckage. Använd också eftervärmen i ugnen och på spisen. Det går att stänga av plattan när äggvattnet har kokat upp, äggen blir färdiga ändå.
- Använd spisfläkten med måtta, den suger ut den uppvärmda luften ur lägenheten.
- Tina fryst mat i kylen, så tillgodogör sig kylskåpet kylan. Snabbtina aldrig under rinnande vatten.
- Stäng av diskmaskinens torkprogram, lufttorka i stället.
Välj energisnåla vitvaror när du köper nya. En gammal kyl eller frys kan dr 1800 kWh/år, nya drar 325 kWh/år. Du tjänar ca 1 000 kr i elkostnad per år! Nya tvätt- och diskmaskiner drar både mindre el och vatten än de gamla.
Vattenbesparing
- Vattna blomlådor och rabatter under kvällstid så minskar avdunstningen.
- En dusch förbrukar ca 1/3 så mycket vatten som ett bad.
- Låt inte vattnet rinna i onödan när ni borstar tänderna och duschar.
- Diska och skölj aldrig i rinnande vatten. Moderna disk- och tvättmaskiner är både el- och vattensnåla, så det kan löna sig även vid små mängder att använda maskinen istället för handtvätt och disk.
Vattenförbrukning medför inte bara att vi förbrukar vatten, det skall renas efter vårt användande också. Det är vid rening de största miljöproblemen uppstår, främst genom att näringsämnena fosfor och kväve är svåra att reducera.
Det är därför viktigt att vi tänker på vad vi spolar ner i avloppet, många kemikalier slår ut de biologiska organismerna som renar vårt vatten exempelvis fimpar (de innehåller kadmium).