Vad innebär det att sitta sitta i styrelsen? Frågor och svar

Här hittar du svar på några vanliga frågor om hur det är att sitta i styrelsen. Är det något annat du undrar över så skicka din fråga till valberedningen@brftullen.se

Hur mycket tid måste man lägga ner?

Styrelsen har ca 10 möten per år, 2-3 timmar per gång. Utöver det är det är det en del mellan mötena, beroende på vilket ansvarsområde man har. En gång per år är det budget/planering ca en halv dag

Krävs det speciella kunskaper för att sitta i styrelsen?

Viktigast är gott omdöme och sunt förnuft. När det gäller styrelsearbete har HSB utmärkta kurser, både allmänt som styrelseledamot men också speciellt för att vara ordförande eller sekreterare. Har man erfarenheter/kompetenser inom t.ex. information/kommunikation, trädgård/mark, bygg/fastighet, ekonomi eller social kompetens tas det emot med glädje i styrelsen, men annars när det gäller specialistkunskaper finns de genom HSB, Nacka Drift etc.

Vad får man ut av att sitta i styrelsen?

Dels får man ersättning enligt beslut på stämman per  ledamot och verksamhetsår. Men framförallt får man insyn i allt som händer, är med och fattar beslut om vårt boende, lär känna andra som bor här och får en bra erfarenhet och merit av styrelsearbete.

För hur lång tid ”binder man upp sig”?

Styrelsemedlemmarna väljs normalt för två år. Tanken är att inte hela styrelsen skall avgå samtidigt utan ungefär hälften väljs in/väljs om varje år. I vissa fall väljs styrelsemedlemmar för ett år och vid fyllnadsval sker valet för återstoden av den tid som den medlem man ersätter valts för.

Vem kan vara med i styrelsen?

Man skall vara medlem i BRF Tullen eller make/maka/sambo till medlem. Man skall också vara myndig, alltså över 18, och får inte vara satt i konkurs, under förmyndare eller ha näringsförbud. För de fall ett företag ”äger” lägenheten gäller andra regler.