Målet för samverkan mot brott är att:
All erfarenhet visar att en väl genomförd Grannsamverkan ger en vänligare och trivsammare boende- och närmiljö med minskad vardagsbrottslighet.
Om något nu skulle hända, vad är då bra att du som boende har gjort?
Här kommer några tips:
Som tidigare sagts så är grundtanken för att förhindra inbrott i våra bostäder att vi tillsammans ser om varandras lägenheter. Det kan räcka med att man rastar hunden, eller tar en extra sväng med barnvagnen, för att förhindra ett brott.
Det är också viktigt att din bostad ser bebodd ut även när du inte är hemma, speciellt om du bor på bottenplanet. Här nedan följer ett antal tips på förebyggande åtgärder:
Läs mer om:
Du kan ingripa mot brott på många sätt utan att agera handgripligen. Det viktigaste är att observera och notera det som händer. Här finns en blankett för iakttagelser vid brott.
Du bör dock tänka på följande:
Om du själv utsatts för ett brott, som skall ersättas av ditt försäkringsbolag, så måste detta i regel polisanmälas. Här finns en godsbeskrivningsblankett att skicka till polismyndigheten.
Det är viktigt ur samhällssynpunkt att alla brott anmäls.
Läs mer om:
Tänk på att tömma både bilen och båten när du lämnar dem.
Tänk också på att cykeln, mopeden och motorcykeln måste låsas fast med ett av SSF rekommenderat lås för att försäkringarna ska gälla.
Läs mer om:
Brand- och vattenskador vill man ju inte ha och måste då naturligtvis också förebyggas. Att förebygga kan bl.a. handla om att släcka ljusen, inte röka i sängen och ha ett underlag under diskmaskinen.
När det gäller branden, så är det i regel slarv, som orsakar branden, men även tekniska fel är vanliga brandorsaker. Och har det ändå börjat brinna så är det att rädda människor, larma och försöka släcka elden, som gäller.
Ang. vattenskador, så är kostnaderna där högre, än för brand- och inbrottsskador tillsammans. En stor del av vattenskadorna beror på bristande underhåll i bad/duschrum och tvättstugor. Det är bl.a. därför vi måste ha ett diskmaskinsunderlag.
Läs mer om:
Det finns även mer om Grannsamverkan, dess råd och tips, att ta del av, genom att gå in på deras webbsida www.samverkanmotbrott.se.
Vid intresse av att vara delaktig, eller om ni har lite bra idéer kring samverkan, vänligen kontakta styrelsen@brfturkosen.se.
Och som sagt: Tänk på att du kan gå till din gårdsvärd, om du inte har någon nära kontakt med en annan granne i området!