Grannsamverkan

Den grundläggande tanken för att förhindra inbrott i bostäder är att vi tillsammans ser om varandras lägenheter. Med hjälp av engagerade grannar kan många brott förhindras. Brf. Turkosen har därför, tillsammans med andra föreningar inom Orminge, gått med i organisationen Grannsamverkan. Grannsamverkan är en brottsförebyggande metod där granne hjälper granne. På www.samverkanmotbrott.se kan du hitta mycket bra information om hur du kan hjälpa både dig själv och din granne. Tänk på att du kan gå till din gårdsvärd, om du inte har någon nära kontakt med en annan granne i området!

Mål

Målet för samverkan mot brott är att:

  • minska brottsligheten och öka tryggheten och därmed också trivseln. Detta ska uppnås genom ett socialt nätverk, som skapas av att de boende samarbetar, stödjer och hjälper varandra.
  • förändra attityder hos människor, att ta ställning för brottsoffren, samt att bry sig om sina medmänniskor, är en grundläggande tanke i Grannsamverkan.
  • få vetskap om riskerna för inbrotts-, brand- och vattenskador, samt kunskap om hur man skyddar sig.

All erfarenhet visar att en väl genomförd Grannsamverkan ger en vänligare och trivsammare boende- och närmiljö med minskad vardagsbrottslighet.

 

Vad du som boende kan göra

Om något nu skulle hända, vad är då bra att du som boende har gjort?
Här kommer några tips:

  1. Fyll i en inventarieförteckning och/eller fotografera/videofilma bostaden.
    Dessa förvaras sedan på annan plats.
  2. Märk stöldbegärlig egendom på lämpligt sätt.
    Goda råd och kanske krav hittar du hos ditt försäkringsbolag.
    Glöm inte att komplettera inventarieförteckningen / fotoregistret och märk nyinskaffade varor!
  3. Meddela dina grannar om du är bortrest mer än några dagar.
    Som hjälp kan du fylla i och använda "Grannlappen".
  4. Förvara värdehandlingar och värdesaker på ett betryggande sätt.
  5. Vara allmänt vaksam och kontakta polisen om du ser något som ”är fel”.
    Kontakta hellre en gång för mycket, samt gör noteringar.
  6. Ordna gärna ett bra inbrottsskydd för fönster och dörrar.

Förebyggande åtgärder för att lura tjuven

Som tidigare sagts så är grundtanken för att förhindra inbrott i våra bostäder att vi tillsammans ser om varandras lägenheter. Det kan räcka med att man rastar hunden, eller tar en extra sväng med barnvagnen, för att förhindra ett brott.

Det är också viktigt att din bostad ser bebodd ut även när du inte är hemma, speciellt om du bor på bottenplanet. Här nedan följer ett antal tips på förebyggande åtgärder:

  1. Informera grannarna, även vid kortare bortovaro. Använd gärna Grannlappen där det framgår var ni kan nås om det behövs.
  2. Arrangera så att lampor tänds och släcks, helst oregelbundet och bara när det är mörkt ute.
  3. Låt radion gå på med timer så att det hörs ljud i huset. Slå dock inte på TV-apparaten eftersom detta ökar brandrisken.
  4. Be någon granne tömma postlådan på post och reklam.
  5. När du ser att post hänger ut ur grannens brevlåda, peta ner den.
  6. Be den som vattnar blommorna att lämna lite disk på köksbänken om den kan ses utifrån. Förändringar måste dock göras så att det inte ser lika ut dag efter dag.
  7. Vidarekoppla telefonen, men så att det inte märks att den är vidarekopplad. Om den som ringer kommer till mobilsvar eller liknande indikerar detta att ingen är hemma.
  8. Lås fönster och dörrar. Lämna inte några nycklar hemma. Ordna gärna bra mekaniskt inbrottsskydd.

Läs mer om:

Vid brott

Du kan ingripa mot brott på många sätt utan att agera handgripligen. Det viktigaste är att observera och notera det som händer. Här finns en blankett för iakttagelser vid brott.

Du bör dock tänka på följande:

  • Det är du själv som avgör hur och när du skall ingripa.
  • Du bör noga betänka följderna av ett praktiskt ingripande vid exempelvis ett pågående inbrott.
  • Beakta alltid den risk du själv utsätter dej för, om du har för avsikt att ingripa handgripligen mot en gärningsman.

Om du själv utsatts för ett brott, som skall ersättas av ditt försäkringsbolag, så måste detta i regel polisanmälas. Här finns en godsbeskrivningsblankett att skicka till polismyndigheten.

Det är viktigt ur samhällssynpunkt att alla brott anmäls.

Läs mer om:

Fordonsstölder

Tänk på att tömma både bilen och båten när du lämnar dem.
Tänk också på att cykeln, mopeden och motorcykeln måste låsas fast med ett av SSF rekommenderat lås för att försäkringarna ska gälla.

Läs mer om:

Brand- och vattenskada

Brand- och vattenskador vill man ju inte ha och måste då naturligtvis också förebyggas. Att förebygga kan bl.a. handla om att släcka ljusen, inte röka i sängen och ha ett underlag under diskmaskinen.

När det gäller branden, så är det i regel slarv, som orsakar branden, men även tekniska fel är vanliga brandorsaker. Och har det ändå börjat brinna så är det att rädda människor, larma och försöka släcka elden, som gäller.

Ang. vattenskador, så är kostnaderna där högre, än för brand- och inbrottsskador tillsammans. En stor del av vattenskadorna beror på bristande underhåll i bad/duschrum och tvättstugor. Det är bl.a. därför vi måste ha ett diskmaskinsunderlag.

Läs mer om:

Övrigt

Det finns även mer om Grannsamverkan, dess råd och tips, att ta del av, genom att gå in på deras webbsida www.samverkanmotbrott.se.

Vid intresse av att vara delaktig, eller om ni har lite bra idéer kring samverkan, vänligen kontakta styrelsen@brfturkosen.se.

Och som sagt: Tänk på att du kan gå till din gårdsvärd, om du inte har någon nära kontakt med en annan granne i området!