Hushållssopor
Endast vanliga, normalstora plastpåsar som är väl hopknutna får kastas i sopnedkasten. Det är förbjudet att kasta ner lösa föremål, såsom plast/papperskassar. De flyger uppåt, fastnar och blockerar luftutsuget vilket orsakar dålig lukt i trapphuset. Kartonger slänger du vid återvinningsstationer vid Zinkens IP eller i korsningen Brännkyrkagatan – Torkel Knutssonsgatan.
Det är inte heller tillåtet att kasta ner glasflaskor, glasburkar, porslin, krukor mm i sopnedkasten, utan glas ska lämnas vid återvinningsstationerna och porslin, krukor i grovsoporna.
Tänk på att långa blompinnar eller långa blomstjälkar kan orsaka sopstopp.
Om det uppstår stopp i sopnedkastet kontaktar du Tived. Kasta dina sopor i andra portens sopnedkast under tiden.
Att ha ett sopnedkast på det egna våningsplanet är uppskattat av medlemmarna så det är viktigt att alla följer de regler som gäller.
Grovsopor
Huset har tillgång till två grovsoprum som är avsedda för sopor som inte ska kastas i sopnedkastet och som inte ska/går att källsortera eller lämna vid återvinningsstationen. Grovsoporna tas om hand vid särskild sophämtning och bekostas solidariskt av föreningen.
Tidningsåtervinningen hittar du i 91:ans grovsoprum. Tidningscontainern är endast avsedd för dagstidningar (OBS! ej för kartonger, wellpapp, kuvert, plastpåsar). Ta gärna med dig din papperskasse, dels innehåller kassen lim som du inte ska slänga, dels tar kassen onödig plats i containern som töms 1 gång per vecka.
Från någon gång under 2022 kommer man även att kunna källsortera matavfall. När det införs kommer vi att ta bort källsortering av dagstidningar.
Armatur (ej lampor och lysrör), hemelektronik såsom datorer, stereoanläggningar och små vitvaror (så som strykjärn och elvispar) kan läggas i avsett kärl i 91:ans grovsoprum.
Det finns tunnor för vanliga lampor och lågenergilampor i 91:ans soprum.
Mindre, demonterade möbler går bra att ställa i grovsoprummet. Dock inte större möbler, gamla köksinredningar eller annat byggavfall. Det måste du själv frakta bort!
Återvinning sker av förpackningar av glas, hårdplast, metall, kartonger och wellpapp som lämnas vid återvinningsstationen vid Zinkens IP eller i korsningen Brännkyrkagatan – Torkel Knutssonsgatan.
Källarröjning
En till två gånger per år, vår och/eller höst, brukar föreningen ha en städhelg. Då har du möjlighet att kasta allt du förvarar i källarförrådet eller i lägenheten och som du bara väntar på att få slänga. Praktiskt för dig som inte har tllgång till bil som kan ta dina saker till sopstationen! Under denna helg är biltvättplatsen/gästplatsen i garaget reserverade för vårt skräp i väntan på en gemensam borttransport.
Dessa sopor återvinns inte av föreningen
Färgrester, förtunningsmedel och andra kemikalier återvinns av färgaffärerna eller lämnas till en miljöstation eller återvinningscentral.
Facklor, fyrverkerier, gasoltuber kan återlämnas till inköpsstället, till en miljöstation eller återvinningscentral.
Elektronikaffärerna är skyldiga att vid försäljning av ny utrustning, ta emot motsvarande gammal, oberoende av märke. Detta gäller också trasiga glödlampor och lysrör.
Överbliven medicin lämnas till Apoteket eller motsvarande.
Batterier samlas in på återvinningscentraler och i större matvaruaffärer, exempelvis Konsum samt på återvinningsstationerna vid Zinkens IP eller i korsningen Brännkyrkagatan – Torkel Knutssonsgatan.
Närmaste miljöstation hittar du i korsningen Brännkyrkagatan - Torkel Knutssonsgatan. Där kan man återvinna mindre mängder farligt avfall.
En mobil miljöstation kommer på bestämda tider och platser för att hämta hushållens farliga avfall och småelektronik. Den mobila miljöstationen tar endast emot elavfall upp till en mikrovågsugns storlek. För platser och tider hänvisas du till http://www.stockholm.se/ByggBo/Avfall-och-atervinning/Har-lamnar-du-sopor/Mobila-miljostationen1/.
Under 2022 kommer Mobila miljöstationen till Ringvägen 9/Yttersta Tvärgränd:
Sms:a mobila södermalm till 71501 för att få påminnelse om när den kommer.
Köksutrustning såsom spisar och kylskåp, lämnas också till återvinningscentral eller forslas bort av det företag som levererar ny utrustning.
Det är du som lägenhetsinnehavare som ansvarar för att ditt byggavfall forslas bort. Det får inte läggas i föreningens grovsoprum eller container och inte heller belamra gemensamma utrymmen, som trapphus, källargångar, gård och vind. Det har hänt att byggavfall som lämnats på gården orsakat att vattenlåset satts igen med dyr rensning som resultat. Tänk på att om du är tvungen att ställa ditt byggavfall på trottoaren utanför huset, se då till att det är bara tillfälligt och så fort som möjligt forsla bort det. För att ställa Big Packs på trottoaren krävs tillstånd från polisen. Se till att skydda hissväggar/golv.