Boende svarar för underhåll och skötsel av altanens träkonstruktion och plasttak. En föreningsstämma har beslutat att den bruna kulören på färg är normen vid målning men som alternativ kan en ljusare gråvit kulör väljas. Föreningen tillhandahåller färg ca vart sjunde år för ommålning genom boendes försorg. Vid målning på annan tid betalas färgen av den boende.
Godkänd brun kulör: Flügger Wood T ex Uteakrylat Kulör U - 534 Kaffe
Godkänd vit kulör: Flügger Wood T ex Uteakrylat Kulör S 0500 - N Råvit
Altanens yta ca 17 kvm får inte minskas eller ökas på bekostnad av den gröna ytan. Väggarna får inte byggas igen mellan lägenheterna dock får de höjas till max 2 m från golvhöjd för att vara anpassade till höjd på förråd på altanen. Detta gäller även hus med gavelsida.
Insynsskydd eller räcke får vara högst 1,1 m högt.
Förråd får vara 2 m högt, i kant med planket, och med en maxyta på 3,5 x 1,5 m. Har du stuprör på uteplatsen måste detta vara åtkomligt för tillsyn och rensning. Gäller även om röret är inbyggt i förrådet. Vid häftigt regn kan det strömma ut vatten vid lövsilen och det skvätter alltid lite vid regn.
Det är förbjudet att förvara brandfarliga ämnen på uteplatsen. Tänk på att hålla värmeanordningar i gott skick!
Endast plasttak får användas som tak över altanen. Välj en sort med garanti och som tål solljus bättre. Hängränna får monteras till plasttaket.
Takbjälkar, regelverk och stolpar och fästmaterial till taket skall vara dimensionerade för att klara av stora snömängder. Stolpar, staket och alla trädetaljer är utsatta för stora påfrestningar i form av regn, sol, kyla och belastning. Rätt dimensionering och god kvalitet är därför viktigt.
Trädäck får byggas på altanens yta. Den som har ett brunnslock måste se till att läget är utmärkt och att det är lätt tillgängligt. På vissa längor finns en grusad yta intill fasaden för dränering. Den ska inte övertäckas med jord. Dränering ska finnas vid alla längor och får inte grävas sönder.
Elinstallationer får göras men kräver fackmässigt kompetens. Undvik belysning som bländar grannen!
För inglasning av altanen krävs bygganmälan mm från kommunen förutom tillstånd från styrelsen. Ta reda på vilka regler för brandskydd som gäller för just din altan vid inglasning.
Gräsytan disponeras och sköts av den boende. Staket och häckar med en maxhöjd av 1, 1 m får anläggas för att avgränsa ytan. Den boende ansvarar för all skötsel och underhåll.
Stigen mellan husen är brandgata och den skall hållas öppen. Du ansvarar alltså för rensning av brandgatan utanför din tomt. Grindar mot brandgata måste svänga inåt. Träd och buskar får planteras med maxhöjd 3 m. Plasttakets höjd är en riktlinje. Omfånget får givetvis inte inkräkta på grannens ytor. Tänk också på att inte hindra bästa eftermiddagssolen för grannen genom att plantera stora skuggande buskar. En alltför väl insynsskyddad tomt riskerar också att dölja ovälkomna besökare!
Sluttande ytor får höjas efter föreningens godkännande. I vissa fall krävs bygglov. Tänk på att mark kan förskjutas med tiden och påverkas av vinterns tjäle och kraftiga regn. Tala gärna med sakkunnig om bästa lösningen.
Vid alla ändringar skall grannarna informeras och ha möjlighet att lämna synpunkter. Vid önskan om inglasning är skriftligt tillstånd från grannar ett krav! Du skall också ansöka om tillstånd hos styrelsen där du också tar på dig alla kostnader och underhållsansvar för ändringarna som givetvis skall utföras fackmässigt.