Så håller du värmen. - Tips för behaglig inomhusvärme på vintern:

03 februari 2021 Varför känns det kallare i lägenheten ibland under vintern? Och vad kan man göra åt det? Vi reder ut några vanliga myter om inomhusklimatet under vintern och tipsar om hur du själv kan påverka komforten i din lägenhet.

Tips för behaglig inomhusvärme på vintern:

 

  • Säkraste sättet att mäta själv
    Inomhustemperaturen mäter man bäst med en helt vanlig rumstermometer placerad på en meters höjd från golvet, mitt i rummet.
  • Låt värmen flöda!
    Låt elementens reglage vara uppskruvade så högt det går. Termostaten slår själv av och på sig för att behålla en inomhustemperatur på 20 grader.
  • Möblera värmeeffektivt
    Ställ inte möbler precis framför elementen i lägenheten, och täck inte över dem med textil. Det kan räcka att en gardin täcker över termostaten, eller att teven står för nära den för att mätningen ska påverkas på ett felaktigt sätt. Lämna dörrar mellan rummen öppna eller på glänt för att få en jämn värmecirkulation i hela lägenheten.
  • Svalare på golvet
    Värmesystem presterar en 20 grader varm lufttemperatur. Temperaturen på golvet kan vara något lägre. Känns det kallt på golvet att gå barfota kan det vara en bra idé att skaffa mattor om du inte vill använda tofflor eller strumpor inomhus.
  • Vädra snabbt
    Vädra i max fem minuter när det är kallt ute. Vädrar du längre tar det längre tid för värmen att komma ikapp igen.
  • Köksfläkten – en värmetjuv
    När spiskåpan eller köksfläkten står på dras värmen ur lägenheten och ersätts med kall luft. Medan du lagar mat kompenseras detta genom värmen från spisen, men står fläkten på när du inte lagar mat kommer det att bli kallare inomhus.