Ventilation Vårdtornet

19 april 2022 Arbetet med att identifiera de faktorer som ger väldiga skillnader i tryck i våra bostäder och i fastigheten i allmänhet har fortsatt. 

Den 11 april genomförde OVK specialisten en mätning av 6 lägenheter – 3 med stort undertryck och 3 med stort övertryck. Mätningen gjordes i tillluftsventiler samt frånluften i badrum och kök. 

 

Förutom det faktum att många av boende fortfarande stänger igen sina tilluftsventiler – trots information och uppmaningar (detta kan leda till fuktskador i fastigheten samt ger en obalans hos övriga som har sina tilluftsventiler öppna) – så fann OVK specialisten en stor bov i detta drama:

 

De fasta filter som tillhör tilluftsventilerna i era fönster. Om ni öppnar ett fönster och tittar upp vid karmen så ser ni ett metallraster – innanför det finns det ett filter som den friska luften kommer in igenom. Men dessa filter är inte löstagbara, och kan endast dammsugas och torkas av den boende på ytan. Därför har dessa ventiler – eller de vi undersökte vid dessa stickprov – blivit i princip igensatta. 

 

Därav ett felaktigt tryck och hög volym/storm från ventiler som gör att många av er stänger till dessa.

 

Nästa steg: vi genomför en fullständig OVK och byter då också ut dessa ventiler ett filer som kan bytas inifrån bostaden av den boende själv. Filter får boende av styrelsen men ni själva blir ansvarig för att byta.

 

Efter det kommer det att behövas en injustering så att alla luftflöden är inom ramarna vad som är standard och godkänt enligt OVK. 

 

Tid för OVK är under planering, antingen sker detta innan midsommar eller i augusti.