Problem gällande arbetet med renovering av sopsugen

22 september 2021

Arbetet med renoveringen av sopsugen är igång. Arbetet som skulle börjat vecka 33 har dock dragits med förseningar, bland annat på grund av kontakter med trafikkontoret gällande arbeten som sker på gatumark. Detta är dock idag löst och trafikanordningsplaner och övriga tillstånd är enligt uppgift från Sopsams styrelse nu klart.

I korthet rör arbetet sopsugens huvudledningar som kommer bytas ut i olika etapper. Därefter kommer Sopsam, sopsugsföreningen, ha bättre kännedom om ledningarnas status runt om i Skarpnäck. Efter detta kommer vi i vår förening att påbörja arbetet här. Det är idag inte klart vilken lösning som Varmfronten kommer att välja. Bland alternativen finns att ha kvar sopnedkasten i trappuppgångarna och att ha sopnedkast på gården. Renoveringen är kostsam oavsett alternativ.

Enligt Sopsam börjar nu schaktarbetena vid punkt 2B (Pilotgatan 17, se etappindelning), arbetena beräknas ta 40 dagar till fullt färdigt vid punkt 2B (hörnet vid Skarpnäcks allé). Om cirka 2 veckor börjar arbetet på Horisontvägen, som då stängs av för trafik mellan Segelflygsgatan och Pilotgatan. Trafiken, inklusive busstrafiken, på denna del av Horisontvägen, flyttas över till Flygfältsgatan, så linjerna 172, 173 och 816 får nya hållplatser. Etapperna 1A och 1B beräknas ta 65 dagar. En risk finns att alla etapper inte hinns med före vintern. Beroende på hur svår vinter det blir är det svårt att säga när alla etapper blir färdiga. Om det blir en svår vinter kanske arbetena avlutas för att återupptas i vår.

Vi kommer att få leva med den temporära lösningen med gatucontainrar ännu ett tag. Varefter renoveringen blir klar så kan de olika bostadsrättsföreningarna kopplas på successivt. Renovering av rör på gårdarna kan komma att behövas göras dessförinnan. 

Se tidplanen och etappindelningen för mer information.