Att bo i bostadsrätt - Ordningsregler

Med bostadsrätt menas att alla lägenheter i föreningen ägs gemensamt, men att du övertagit ansvaret för din lägenhet vad gäller dess inre underhåll och skötsel. Några viktiga undantag från detta är allt som rör vatten, avlopp, värme (element) samt elinstallationer fram till elcentral. Dessa undantag sköts av föreningen.
Utförlig information angående ansvarsfördelningen framgår av föreningens stadgar, se www.hsb.se/stockholm/brf/varsadden/.

Du har köpt nyttjanderätten till lägenheten för permanent boende utan tidsbegränsning. Som medlem i bostadsrättsföreningen Vårsådden har du både rättigheter och skyldigheter.
Vi äger gemensamt våra fastigheter och får själva vara med och betala utgifterna. I vårt eget och allas intresse måste vi därför hjälpas åt att vårda vår egendom.
Vårt medlemskap i Vårsådden innebär att vi måste visa hänsyn mot varandra och vara aktsamma om vår egendom så att skador eller onormalt slitage inte uppstår.
På detta sätt kan vi skapa en trevlig och funktionell gemensam boendemiljö och undvika onödiga kostnader.

Föreningsstämma

Varje år i maj hålls en ordinarie föreningsstämma som styrelsen kallar alla medlemmar till. Man går igenom föregående års räkenskaper med utgångspunkt från framtaget bokslut. Man tar även upp frågan hur styrelsen skött förvaltningen av föreningen.

Vid den ordinarie stämman väljs en styrelse och man beslutar även i frågor som enskilda medlemmar eller styrelsen fört fram till stämman. Enskilda medlemsförslag skall lämnas till styrelsen i förväg i skriftlig form (motion) senast under mars månad och dessa redovisas i kallelsen till stämman.

Om du inte kan delta på stämman kan du sända ett ombud, då krävs fullmakt.

Extra stämma skall genomföras om styrelsen, ett visst antal medlemmar eller revisorn anser det nödvändigt.

Månadsavgiften

Du betalar varje månad en avgift som är fastställd av styrelsen. Avgiften skall täcka våra gemensamma kostnader i form av underhåll, amortering av lån, låneräntor, tomträttsavgäld (markhyra till staden), vatten- och värmeförbrukning för såväl gemensamma utrymmen som våra lägenheter. Avgiften är framräknad så att den blir rättvist fördelad. Vi försöker se framåt och beroende på framtida större arbeten beräknas hur mycket som bör avsättas till den yttre fonden.

Månadsavgiften skall betalas senast den sista vardagen före den månad som avgiften avser.
Om man inte gör det kan man förlora sin bostadsrätt. 

Fastighetsskötsel

För den inre fastighetsskötseln finns en extern kontrakterad entreprenör, Nabo. Felanmälan kan göras på Nabos hemsida: https://nabo.se/felanmalan/
För mer information se: www.hsb.se/stockholm/brf/varsadden/kontaktuppgifter/

Andrahandsuthyrning

En bostadsrätt upplåtes med syftet att bostadsrättshavaren själv skall bo i den permanent.

Ibland kan man hamna i situationer då man för en viss tid inte kan nyttja sin bostadsrätt. Man kan tex tillfälligt arbeta eller studera på annan ort. I sådana lägen kan man under iakttagande av gällande regler få tillstånd att hyra ut sin bostadsrätt i andra hand. För att få hyra ut i andra hand måste man ha styrelsens (eller Hyresnämndens) medgivande och om du fått tillstånd att hyra ut i andra hand gäller särskilda regler för själva uthyrningen. För närvarande tar föreningen ut en avgift på 10 % av månadsavgiften.

Hyr aldrig ut utan styrelsens medgivande, du kan då riskera att förlora din bostadsrätt.

Bostadsrättsinnehavaren är fullt ansvarig för andrahandshyresgästens uppförande inom föreningen och ska informera om gällande bestämmelser.

Dina nycklar inom föreningen

Varje lägenhet har 3 nyckelbrickor till sin port, närmaste tvättstuga samt ytterdörren till gymmet. Om flera brickor behövs kan dessa beställas av styrelsen mot en avgift.
Styrelsen kan hjälpa till med uppdatering av namn och telefonnummer i porttelefonen.

Nyckel märkt PF + nummer går till din port på Fjugestagränd, cykelrum och barnvagnsrum.
Motsvarande märkning PS = Stjärnsundsgatan, PG = Gällerstagränd och PG = Glanshammarsgatan.

HU nyckel går till alla tvättstugor, ditt källarkontor och din matkällare.

OBS! Efter klockan 21.00 går din HU-nyckel endast till den tvättstuga som ligger närmast din bostad.

Anslagstavlor

Anslagstavlor i trapphusen (entréerna) är enbart avsedda för meddelanden som gäller lokala frågor för oss inom Vårsådden.

Balkonger

Grillning på balkongen, att slänga skräp, cigarettfimpar, skaka mattor, sängkläder och dylikt från fönster eller från balkonger är förbjudet.

Blomlådor måste hänga på balkongräckets insida. Kraftig blåst kan göra att de faller ner och skadar någon eller något.
Tänk även på att du är ansvarig för att skotta balkongen, växelvis kallt/varmt väder kan skapa istappar som kan ramla ner och det utgör en fara för andra

Bastu och träningslokal

Bastun och träningslokal finns bredvid tvättstugan på Fjugestagränd 17. Bastun har renoverats under våren 2018 och ett nytt låssystem är installerat. Nyckelbrickan äppnar dörrarna. Bastun bokas via porttavlorna, ingen bokning behövs för träningslokalen.

Barnvagnar

Barnvagnar skall förvaras i avsedda barnvagnsrum där endast barnvagnar och rollatorer ska stå. Dessa finns i anslutning till cykelrummen. Barnvagnar/rollatorer får ej förvaras i portar eller trapphus där de står i vägen för eventuell utryckning av brandkår eller ambulans. De är även i vägen för städpersonal.

Bilparkering

Om du önskar p-plats logga in på HSB-portalen och säll dig i kö för uthyrning av garage och p-platser. 

Vid parkering mot husvägg bör bilen ej parkeras med avgasröret mot husväggen då det vid starter ger avgaser in i öppna fönster.

I garage och på parkeringsplatser får ej verkstadsarbeten eller biltvätt förekomma. Garage och parkeringsplatser får ej hyras ut i andra hand utan skall användas för parkering av egen trafikduglig bil.

För parkeringsplatsernas eluttag gäller att du inte får dra elkabeln genom bildörr eller baklucka. Du får inte lämna elkabeln på plats när bilen ej är ansluten till eluttaget. De kablar som anträffas på detta sätt omhändertas och återfås på Expeditionen under öppettider. Nyckel till eluttaget finns att hämta på Expeditionen under öppettider.

Avsteg från reglerna kan leda till att platsen förloras.
Gällande regler för tomgångskörning gäller givetvis inom vårt område.

Cyklar

Cyklar förvaras i de cykelrum och cykelställ som finns. De får ej förvaras i portarna eller portgångarna, där de står i vägen för eventuell utryckning av brandkår eller ambulans. De är även i vägen för städpersonal.

Brandvarnare

Brf Vårsådden har installerat brandvarnare i samtliga lägenheter. Du är själv skyldig att underhålla brandvarnaren, t ex byta batterier.

Diskmaskiner och tvättmaskiner

Diskmaskin och tvättmaskin får ej anslutas till de vanliga kranarna. Om du behöver hjälp med installation kontakta gärna Nabo. Tänk på att om du lämnar lägenheten med en maskin igång finns risk för t ex översvämning och skadorna kan bli stora. Ägaren kan då av försäkringsbolagen anses som försumlig och bli ansvarig för skadan.

Din tvättmaskin får ej användas före kl. 07:00 och efter kl. 21:00 (samma regler gäller i tvättstugorna). Tvättmaskinen kan höras mer hos din granne än hos dig själv.

Djur

Hundar och katter skall hållas under sådan uppsikt att de inte förorenar eller på annat sätt förorsakar störningar för andra. Tänk på det strikta ägaransvaret. Hundar får inte gå lösa utanför lägenheten, det gäller trappuppgångar och utomhus. Naturligtvis får husdjuren inte följa med till gemensamhetslokaler som tvättstugor tillexempel.

Kattsanden ska ej tömmas i hushållssoporna.

Fåglar får ej matas från balkonger eller fönster, skadedjur lockas av fågelmaten.

Elinstallationer

Jordade installationer samt lagning och byte av jordade stickproppar måste ske av personer med nödvändiga kunskaper.

TV- och Bredbandsinstallationer

Inom föreningen finns avtal med COM HEM som har installerat TV uttag, typ ”tre hål i väggen”. Grundutbudet av TV-kanaler ingår i månadsavgiften.

I alla lägenheter har Telenor, monterat anslutningsdosa innanför entrédörren. Internet från Telenor ingår i månadsavgiften. Vidare installationer i lägenheten från anslutningsdosan betalas av respektive medlem.
Det är inte tillåtet att flytta eller göra åverkan på den fasta installationen. Inom vår förening tillåts inga parabolantenner på fasader eller balkonger.

Trapphusen

Enligt brandföreskrifterna och för att möjliggöra effektiv städning skall trapphusen hållas fria från lösa föremål. Dörrmatta får ej läggas utanför lägenhetsdörrar.

Meddela fastighetsförvaltare om skador uppstått i trapphusen så att vi kan åtgärda dessa så snabbt som möjligt. Allt arbetet skall utföras av föreningens personal.

Tvättstugorna

Inom föreningen finns 8 stycken tvättstugor, Fjugestagränd 11 och 17, Glanshammarsgatan 93 (2st), Stjärnsundsgatan 11 (3st) och Stjärnsundsgatan 27. Grovtvättstugor finns på Stjärnsundsgatan 11 och Glanshammarsgatan 93.

Din HU- nyckel och nyckelbricka går till de tvättstugor som ligger närmast din lägenhet. Om bokning, städning, skötsel mm, se anvisningar som finns uppsatta i respektive tvättstuga.

Tänk på, att du använder tvättstugan på eget ansvar. Har du ömtåliga plagg, kolla att maskinerna är rena innan du använder dem.

Överlåtelser och Pantförskrivning

Alla överlåtelser och pantförskrivningar handläggs av HSB Stockholm. 
För detta tas en avgift som betalas av köparen. Detta är i enlighet med stadgarnas §12.

Mark och snö

För skötsel och underhåll av mark och snöröjning har föreningen avtal med en extern entreprenör. Vid frågor eller förslag ta kontakt med styrelsen.

Källarförråd

Egna förvaringsutrymmen skall hållas låsta liksom dörrarna till källargångarna för att försäkring skall gälla.

Förvara aldrig värdesaker i källarförråden, tyvärr drabbas även vi av källarinbrott ibland. I förekommande fall meddela fastighetsförvaltaren så kan de hjälpa till att byta hänglåsbleck (om de är uppbrutna). Kontakta även Polisen och ditt försäkringsbolag.

Portarna

Portarna är låsta och öppnas med nyckelbricka. Portarna får endast ställas upp vid flyttning o dyl.

Ombyggnad i lägenheten

Om du utför ombyggnadsarbeten på kvällstid och på helger, tänk på att inte hålla på för sent på kvällen eller att börja för tidigt på morgonen, dvs. inte före kl. 08:00 eller efter kl. 20:00.

Kontakta gärna dina grannar eller sätt upp en lapp på anslagstavlan i porten där du talar om vad du håller på med. Tänk på att anmäla ombyggnation till styrelsen, blanketter finns på hemsidan. Du är ansvarig för att underhålla allt innanför fasaden, även utrymmet mellan fönsterna.

Vi har ett frånluftsystem med insug via vädringsfönstren. Installation av en tryckande fläkt direkt på ventilationsdonen är inte tillåtet och innebär att grannarna får in matoset i sina lägenheter.

Rökare

Rökning är ej tillåten i trapphus och i portar. Kasta ej fimpar på marken, från fönster eller balkong. Vid rökning på din balkong, tänk på att röken sprider sig till grannens balkong och lägenhet.

Grillning:

Det är förbjudet att grilla på balkongen. Man får grilla i området om man ser till att röken inte stör någon annan boende.

Vädringsfönster

Filter till vädringsfönstren kan hämtas på Expeditionen.

Sopor, skräp och containern

Hushållssopor slängs väl förpackade i sopnedkasten.

Tidningar , glas, plast, hårdplast, metall, kartong och batterier lämnas vid återvinningsstationen Stjärnsundsgatan/Glanshammarsgatan eller annan återvinningsstation.

Container ställs ut i området några gånger om året, där kan grovsopor likt mattor, strykbräda m.m. slängas. Alternativt vid återviningscentral i Östberga eller Högdalen.

El-artiklar, färgburkar och farligt avfall får ej läggas i containern, utan skall lämnas till återvinningscentral i Östberga vid Sockenvägen/Huddingevägen eller i Högdalen vid förbränningsstationen. Om du inte har möjlighet att ta dig till Östberga eller Högdalen kontakta Nabo.

Felanmälan

Om du upptäcker fel på värme, el, avlopp, portar, tvättstugor eller andra gemensamma utrymmen kontakta då fastighetsförvaltaren och försök beskriva felet.

Om något händer på icke ordinarie arbetstid och som inte kan vänta till nästa arbetsdag, kontakta då det jourföretag som står på anslagstavlan i porten. Vid osäkerhet om angelägenhetsgraden av snabb åtgärd kontakta då någon i styrelsen för besked.

Föreningslokal

Vi har en föreningslokal i bottenvåningen, Glanshammarsgatan 101. Lokalen får lånas av föreningens medlemmar. Efter kl.22.00 får inga störande ljud förekomma. Bokning görs via porttavlor. Övrig information från expeditionen. 

Fredag-söndag hyrs lokalen ut endast till kl.18:00.

Anhörigregister

Vi har ett anhörigregister där man kan få möjlighet att lämna namn och telefonnummer till en anhörig eller vän. Tanken är att vi i styrelsen kan nå någon utomstående om något skulle inträffa t ex sjukdom eller inbrott och lägenhetsinnehavaren är bortrest. Vill du ha med någon i anhöriglistan så hör av dig till styrelsen på Fjugestagränd 5.

Medlemsinformation

Föreningen har ett medlemsblad som heter ”Anslagstavlan” och som utkommer vid jul. Vi har även en hemsida och porttavlorna där strävan är att fortlöpande ge aktuell information till boende i föreningen.

Störning

Om du blir störd av dina grannar kontakta din granne i förstahand, vid upprepade störningar kan du kontakta Svenska Störningsjouren på telefonnummer 08-568 214 00 måndag-söndag kl. 20:00-06:00 övriga tider kontakta styrelsen.  

Grannsamverkan

Det finns en grannsamverkansgrupp i föreningen. Deras syfte är att synas i området och minska risken för brott i området. De är föreningens kontakt mot polismyndigheten vid behov. Ni kan komma i kontakt med grannsamverkansgruppen via styrelsen för att få information om kontaktperson.

Pensionärsklubben

Inom föreningen finns en pensionärsklubb, som träffas vissa dagar i föreningslokalen. 
Kontakta styrelsen för information om kontaktperson.

Fritidskommittén

Föreningen jobbar på att ha en grupp som årligen anordnar olika aktiviteter, t ex grillfest på våren och ärtsoppa & varm punsch på hösten. Alla är välkomna att lämna förslag på aktiviteter. Kontakta styrelsen för hjälp med att komma igång med detta. Hitta gärna på aktiviteter och bjud in grannarna.

Vävlokal

Vävlokal finns på Fjugestagränd 11. Kontakta styrelsen för information om kontaktperson.

Snickarbod

På Fjugestagränd 23 (ingång från gaveln) finns en snickarbod med diverse maskiner och verktyg. Nyckel kan erhållas mot en avgift. 

Styrelsen

Kontaktinformation till styrelsen finns på porttavlan i trappuppgången.
Någon från styrelsen sitter på Fjugestagränd 5 på onsdagar kl 18-19 för att svara på frågor och ta emot förslag. Alla är välkomna dit för att träffa oss. 

Slutord

Det är ej förbjudet att plocka upp skräp i portarna eller utomhus i vårt område.

Kontaktuppgifter

Styrelsen: styrelsen@varsadden.se

Hemsida: www.hsb.se/stockholm/brf/varsadden/

Fastighetsförvaltning: https://nabo.se/

HSB: www.hsb.se