Beskärning av föreningens träd
Utifrån den Trädvårdsplan som vi tidigare beställt har arborister anlitats för att beskära föreningens träd. Arbetet pågick under två dagar i oktober.
Ett träd bedömdes vara i sådant skick att det behövde tas bort p.g.a. risk för att det skulle kunna blåsa omkull och orsaka skador. Flera träd har kraftigt beskurits, bland annat har päronträdet fått ny fin form efter årets fantastiska skörd som tyvärr ledde till att flera grenar bröts till följd av tyngden av päronen.
Plantering av vinbärsbuskar och plommonträd
Föreningen har under tidigare år haft fler träd och buskar t.ex. bärbuskar än vad som i dag finns på innergården.
Under åren har många bärbuskar dött och vid markarbeten har en del träd och buskar fått tas bort t.ex. för att träden funnits för nära husen eller kunnat riskera att falla och orsaka skador eller behövts tas bort för att utföra arbetet.
Föreningen har nu beställt:
Planteringsarbeten beräknas utföras i november.
Gårdsodlingen
I maj drog föreningens gårdsodling igång sin verksamhet. Pallkragarna oljades in och plantering sattes igång. Ett tiotal boende har hittills engagerat sig och tagit ansvar för vattning, rensning och plantering. Gårdsodlingen blev en succé under sin provperiod. Den har genererat många fina möten mellan grannar. HSB Norra Storstockholm gjorde i augusti ett litet reportage om odlingen (se www.hsb.se/norrastorstockholm/om-hsb/nyheter/lyckat-tradgardsprojekt).
Just nu håller vi på att förbereda odlingen inför vinter/vår, men under tidig vår kommer vi att kalla till ett uppstartsmöte där vi pratar kring nästa odlingssäsong.
Pallkrageodlingen är en för föreningens boende gemensam gårdsodling, där alla som är intresserade kan vara med. Det som odlas tillhör alla i Brf Västerby. Alla har rätt att komma och smaka på några grönsaker och ta med sig lite hem. Då odlingen är relativt liten är det viktigt att skörda hållbart, det vill säga ta lite för nöje och glädje samtidigt som man ser till att andra också har möjlighet att kunna skörda lite. Du behöver inte ha några förkunskaper för att engagera dig i gårdsodlingen. Kontakta Malin Hansen om du vill veta mer om odlingen eller bli en del av odlingsgemenskapen.
Kontaktuppgifter: malinhansen72@gmail.com, 073-650 42 81