Badrumsrenovering

Föreskrifter för badrumsrenovering

Det är absolut förbjudet att installera golvbrunn i toaletten i uthyrningsdelen eftersom man då måste kapa en del armeringsjärn och då kommer att försvaga bjälklaget. Om duschmöjlighet ska installeras så måste golvet byggas upp och avloppet anslutas till tvättställets avlopp. samt måste duschutrymmet förses med våtrumsskikt enligt gällande föreskrifter.

För kännedom om stambyte
Våra stammar är original och deras livslängd har förlängts genom relining år 2009. Enligt vår underhållsplan planerar vi att genomföra ett stambyte senast år 2030, men vid behov kan detta komma att tidigareläggas. Stambyte innebär vissa olägenheter under ombyggnaden men ger nya fina badrum efter att processen är klar. Det kan vara bra att veta om ni planerar att bygga om era badrum.

Vattenavstängning
Kontakta HSB:s kund och medlemsservice för att göra en anmälan om vattenavstängning minst 
5 arbetsdagar innan planerat arbete i din lägenhet så att rörmokare inte kommer i onödan, det är även viktigt att ange rörmokaren/entreprenörens kontaktuppgifter i anmälan. Avisering i porten ska göras minst 3 dagar innan utföringsdatumet och detta administreras av föreningens fastighetsskötare efter inkommen felanmälan. Fastighetsskötaren ser till att korrekt information kommer till av medlemmen utsedd entreprenör så att arbetet kan utföras på aviserat datum. För kontakt till HSB kund och medlemsservice, se kontaktuppgifter här.

1. I de ursprungliga originalbadrummen i Brf Venus - med kakel upp till 120 cm på väggen - innehåller kakelfixet asbest. Sanering av asbest måste därför utföras av auktoriserad entreprenör och får inte utföras av enskild boende på grund av risken att asbestdamm kan sprida. Asbest får endast dumpas vid vissa avfallsstationer. Hagby återvinningscentral är inte godkänd för detta!

Tänk också på att badrummen i sitt ursprungliga skick inte har något tätskikt och alltså inte är avsedda för duschning dagligen!

2. Bjälklagen i våra hus är tunna, vilket innebär att det finns stor risk att bila genom golvet vid byte av golvbrunn. För att undvika problem ska din entreprenör alltid kontakta din granne under för att stämpa taket i grannens badrum, vilket hindrar bitar av betong att falla ned om entreprenören bilar genom ditt golv.

3. Vid renovering av badrum ska alltid golvbrunnen bytas om den är äldre än 1990 (även om den är relinad vid stamrenovering) för att alla garantier ska gälla. Byte av golvbrunn ersätts av Brf Venus med upp till 3 500 kr +. moms dvs. 4 375 kr, och 4 500 kr + moms dvs. 5 625 kr för grodan mot inskickat kvitto på arbete och material.

4. Efter att allt gammalt vägg- och golv-material har avlägsnats, ska det kontrolleras att det inte finns fukt i golv eller vägg. Enklast är att anlita entreprenör som utför fuktmätning. Om fukt förekommer kan det ta upp till 12 veckor att torka ur innan tätskiktet kan läggas på.

5. Efter utförd uttorkning av ditt badrum ska intyg utfärdas på att ingen fukt förekommer. Detta intyg är en värdehandling vid eventuell försäljning eller om framtida fuktskada skulle uppstå och en garanti att ingen fukt finns kvar under det nya tätskiktet.

6. Tätskiktet måste utföras enligt gällande föreskrifter och ett s.k. "läck-ut" med slitsbotten och kopplingar samt inspektionslucka monteras i väggen vid röranslutningen för att minska skadeverkningarna vid eventuellt framtida vattenläckage. "Branschregler Säker Vatteninstallation" (VASKA) ska tillämpas. Arbetet ska vara fackmannamässigt utfört.

7. Enligt Bostadsrättslagen kap.7 § 12 är bostadsrättshavaren skyldig att själv stå för det inre underhållet i lägenheten. Föreningen ansvarar för gemensamma ledningar för vatten och avlopp fram till lägenheten.

8
. Element i badrum. Det är inte tillåtet att ta bort element i badrum men det är OK att byta mot vattenburen handdukstork. Det finns även vatten/el element kombinerat som också är godkända. Att helt ta bort vattenburna element och installera el-handdukstork, är inte tillåtet då det kommer att påverka hela flödet i fastigheten. 

9Sticken. För att minska risken för vattenskador vill vi uppmuntra alla att i samband med köks- eller badrumsrenoveringar byta ut sticken. sticken är rörfästet som går från huvudledningen och in i badrummet eller köket! 

När ni byter dessa så dokumentera med bild före och efter samt bifoga faktura från en licenserad firma som utför rörinstallationer i kök och/eller badrum. Brf Venus kommer då att ersätta er med 4000 kr inkl. moms kök + 4000 kr inkl. moms badrum för detta. 

"Bostadsrättshavaren skall följa de anvisningar som föreningen lämnar beträffande installationer avseende vatten, avlopp..."
Se också stadgarna, § 26.

Drift och skötselinstruktioner
Efter stamrenoveringen (reliningen) som genomförts åren 2009-2010 gäller instruktioner som går att hitta i dokumentet nedan.

När man byter golvbrunn eller flyttar ett avloppsrör efter reliningen eller kompletterar med ett nytt rör mot ett tidigare relinat rör är det viktigt att man följer dessa instruktioner, så att man inte spräcker rören.
Spricker det nya (relinade) plaströret inuti det gamla röret finns risk för vattenskada.

Montage av ny anslutningspunkt mot relinad ledning

Då ny ledning skall monteras mot relinad ledning rekommenderas att del av
ledningen demonteras och ersätts med nytt T-rör i anslutningspunkten.
Vid avkap skall försiktighet iakttas så att relinad del inte spricker.
Frilagda rörändar (gods) skall förseglas för att förhindra korrosion.