Styrelsen måste godkänna.
För att du ska få lov att göra väsentliga ändringar i din lägenhet måste du anmäla detta till bostadsrättsföreningens styrelse, som ska godkänna ändringarna.
Vissa ändringar innebär att du också, enligt plan och bygglagen, måste göra bygganmälan hos kommunen minst tre veckor före byggstart. Det är din skyldighet att undersöka om sådan bygganmälan behöver göras.
Vad är väsentliga ändringar?
Väsentliga ändringar är sådana som till exempel berör bärande konstruktioner, som avsevärt förändrar planlösningen, eller som påverkar ventilation, vatten, och avlopp. Du måste kunna visa upp intyg om väggarnas kvalitet. Om det är osäkert huruvida en vägg är bärande eller inte, måste du anlita en byggnadskonstruktör eller hämta in säkra uppgifter via byggnadsnämnden.
Viktigt att veta.
· Icke bärande väggar är ditt ansvar som lägenhetsinnehavare. Dessa får du ändra, så länge det inte påverkar fastigheten enligt ovan.
· För att undvika framtida vattenskador, ska du vid renovering/ombyggnad i våtrum följa Byggkeramikrådets branschregler för våtrum(BBV), samt råd och anvisningar för vattenskadesäkert byggande enligt Golvbranschens våtrumskontroll(GVK).
· Ombyggnad eller andra ingrepp i elsystemet får endast utföras av behörig elektriker. Ska du göra ombyggnad som berör fastighetens stigarledning, elcentral eller det ordinarie nätet, måste den först dokumenteras på ritning och godkännas av föreningens styrelse.
· Ombyggnad av fastighetens vvs-system får endast utföras av för uppgiften utbildad och godkänd person. Även i detta fall behövs styrelsens medgivande.
· Du får inte sätta igen befintlig ventilation, eller ändra till annan typ av ventilation.
· Det är du som lägenhetsinnehavare som ansvarar för att ditt byggavfall forslas bort. Det får inte läggas i föreningens miljöhus, det får inte heller belamra föreningens gemensamma utrymmen, som trapphus, källargångar och gårdar.
· Tänk på att inte störa dina grannar med ombyggnad. Anslå gärna på skärmen innan du sätter igång. Ombyggnad får inte utföras på kvällar eller nätter.
Asbest
Det har vid prov, framkommit att det finns spår av asbest i kakelfixet som håller fast original kaklet i kök och det bakomliggande kaklet i badrum.
Om man inte frigör asbesten, så är den inte hälsofarlig.
Men om man ska renovera så omfattande att man vill ta bort sitt gamla kakel, så måste man ta hjälp av behöriga företag. Det gäller både om du renoverar själv eller anlitar en entreprenör.
Det är viktigt, nu när det är känt att du informerar ev. entreprenör så de vet förutsättningarna och kan ta med det i kalkylerna.
Det finns företag som kan hjälpa till med asbestsanering. De tar också hand och allt material de sanerar och ser till att det kommer till sopstationen för behandling enligt gällande miljöregler.
Har du möjlighet att använda ROT-avdraget så rekommenderar vi det
Exempel på företag som asbestsanerar:
OCAB tel. 08-626 21 00 mail: www.ocab.se
Industri&Saksanering AB tel. 08-580 200 60 mail. www.iskad.se
Har du ytterligare frågor om detta, ber vi dig att kontakta vår förvaltare på HSB
tel. 010-442 10 00
Byggavfall
När du startar renovering av din lägenhet är det mycket viktigt att du tänker igenom hur byggavfallet ska tas om hand.
Du har som beställare yttersta ansvaret att det inte ställs utanför porten eller på annan yta i angränsning till fastigheten.
Alla boende i brf Vikingen måste följa lagar och regler, dels som fastighetsägare och för att vi alla vill ha en vacker utemiljö.
I miljöbalken 15 kapitlet, paragraf 30 står följande:
"Ingen får skräpa ned utomhus på plats som allmänheten har tillträde eller insyn till"
Med skräp menas både större föremål som exempelvis byggavfall, möbler och vitvaror, såväl mindre föremål som glas, papper och fimpar.