Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Bostadsrättsföreningar sparar för lite, enligt Swedbank

Den 17 november presenterade Swedbank en rapport om att bostadsrättsföreningar sparar för lite för underhåll och reparationer. Här ger HSB Stockholms ekonom Fredrik Brorson sin syn på saken, och berättar mer om hur HSB arbetar med frågan.

Swedbanks rapport har fått stor uppmärksamhet i media. Rubriker som Bostadslarm – föreningarna måsta höja avgifterna och Snålt sparande hotar borätterna, gick att läsa i media. HSB håller med Swedbank om att sparbehovet i en bostadsrättsförening är rätt fokus. Men det finns även andra viktiga faktorer att ta hänsyn till. Exempelvis är tidigare sparande viktigt att ta med i den totala kalkylen.

– Så länge man arbetar aktivt med underhållsplanen och relaterade avsättningar finns ingen större anledning till vare sig skrämmande rubriker eller oro, säger Fredrik Brorson, ansvarig för Ekonomi & Analys på HSB Stockholm.

Vad säger Swedbanks rapport?

Swedbank har studerat hur sparandet för framtida underhåll och reparationer ser ut i drygt 1 000 bostadsrättsföreningar runt om i landet. Deras uträkningar visar att 56 procent av bostadsrättsföreningarna sparar för lite, och att 18 procent inte sparar alls. Swedbank menar även att endast 15 procent av alla bostadsrättsföreningar har ett tillfredsställande sparande. Här finns mer information om rapporten.

Hur ser HSB på frågan?

Sparande är en viktig fråga för både en bostadsrättsköpare och en styrelse. HSB har sedan länge drivit arbetet med underhållsplanering, fond för yttre underhåll och flerårsprognoser. Allt för att möjliggöra jämna och förutsägbara årsavgifter.

– Det står tydligt i våra normalstadgar att varje bostadsrättsförening ska ha uppdaterade underhållsplaner och göra avsättningar i linje med den, säger Fredrik Brorson.

Dags för kraftigt höjda avgifter?

Swedbank menar även att månadsavgifterna generellt riskerar att höjas, som en följd av bristande sparande. HSB menar dock att det inte är aktuellt med några generella och stora avgiftshöjningar. Särskilt inte för dem som arbetar systematiskt med underhållsplanen.

– Ytterst är det alltid respektive bostadsrättsstyrelse som bestämmer vilken årsavgift som ska gälla. Och min bild är att de allra flesta av dessa har bra kontroll och framförhållning, säger Fredrik Brorson.

I sin rapport gör Swedbank övergripande och schablonartade beräkningar kring sparande, vilket är problematiskt. HSB menar att man istället måste se från fall till fall, då andra faktorer som tidigare sparande och låneutrymme i föreningen också påverkar.

– Har man en gedigen och aktuell underhållsplan och har ett resultat som möjliggör avsättningar enligt den så tillgodoses sparandet, säger Fredrik Brorson.

Statlig utredning klar i april

Frågan om sparande till framtida underhåll ingår i den statliga utredningen ”Stärkt konsumentskydd på bostadsrättsmarknaden”. Utredningen ska vara klar med sitt betänkande i april 2017. HSB Riksförbund som deltar som expert i utredningen, återkommer med mer info när det är klart. 

– Det resonemang som Swedbank för kring omsorgen om konsumenten är något vi delar. Vår förhoppning är att vi får regler för årsredovisningar och ekonomiska planer som är lättare att förstå för både styrelser och köpare av bostadsrätter, som även de boende och övriga intressenter kan känna sig helt trygga med, säger Fredrik Brorson.

Ekonomisk förvaltning hos HSB

Är ni i behov av en analys med anledning av kraven på ökat sparande?

Kontakta oss på HSB Stockholm