Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

En energideklaration ger bättre koll på energiförbrukningen

Med en energideklaration genom HSB Stockholm får ni en sammanställning av byggnadens energianvändning. Syftet är att få bättre koll på var energin tar vägen och hitta åtgärder för att minska förbrukningen. Det är fastighetsägarens ansvar att fastigheten har en uppdaterad version, utförd av en certifierad energiexpert hos HSB Stockholm.
mainimage

Deklarationen innehåller nyckeltal som gör det möjligt att jämföra exempelvis värme och ventilationssystem med liknande fastigheters energiförbrukning. Och när vi vet vart energin tar vägen så vet vi hur den kan optimeras. Syftet är att främja en effektiv energianvändning och en god inomhusmiljö i alla byggnader. Boverket tar fram regler om energideklarationerna och har tillsyn över energideklarationerna. 

Vad ingår i energideklarationen?

  • Besiktning på plats i allmänna utrymmen och med stickprov i lägenheter.
  • Uppmätning av den uppvärmda arean per byggnad, kallad a-temp. Det innebär att alla invändiga areor per byggnad och plan måste mätas in om det inte är gjort.
  • Kostnadseffektiva åtgärdsförslag för att minska energianvändningen.
  • Leverans av intyg och deklarationer digitalt samt arkivering på mitt HSB.

Vanliga frågor om energideklaration

Hur ofta måste man göra en energideklaration?

Enligt lag ska en deklaration göras för bostadsrättsföreningar en gång vart 10:e år. Nyproduktion skall energideklarera senast två år efter att fastigheten har tagits i bruk.

Hur ska en energideklaration se ut?

Den ska finnas tillgänglig i trapphuset, oftast vid entrédörren till fastigheten. Det som skickas in till Boverket samt styrelsen innehåller en större del information om bland annat fastighetens uppvärmningssystem samt åtgärdsförslag för minskad energiförbrukning och ett antal nyckeltal som beskriver fastighetens energianvändning.

Vad är ett bra värde?

Tidigare användes tal för energiprestanda med olika nivåer. Nivå 1 är lika med eller mindre än 50 kWh/m2, vilket räknas som en låg energiförbrukning. Nivå 7 där energiförbrukningen är mer än 400 kWh/m2 räknas som en mycket hög energiförbrukning. I den nya deklarationen klassas byggnaden enligt Energiklasser som sträcker sig från A till G. Mer om denna klassificering kan du läsa hos Boverket.

Vad kostar det att göra en energideklaration?

Priset skiljer sig beroende ett antal olika faktorer, exempelvis antal byggnader, antal UC, fäktsystem och enrgikälla. Hör av er till oss för en  kostnadsfri offert för just er förening.

Hur vet jag om vi har en giltig energideklaration?

Om du är osäker på hur energideklarationen ser ut för din förening kan du söka efter den i Boverkets register. Där kan du även hämta en ny sammanfattning för att sätta upp i trapphuset.

Kontakta oss om energideklaration för brf

Vill du veta mer om hur HSB Stockholm kan hjälpa er förening med att genomföra en energideklaration, eller få mer information om våra övriga tjänster inom fastighetsförvaltning? Vi erbjuder tjänster för bostadsrättsföreningar i hela Stockholm, Järfälla, Haninge, Täby, Tyresö, Solna, Upplands Väsby, Upplands-Bro, Sollentuna och Nacka. Fyll i vårt formulär, så hör vi av oss!