Efter att först ha etablerat vad ni funderar på att göra, genomför vi en djupare analys för att undersöka förutsättningarna för en ombyggnation. Detta inkluderar platsbesök och genomgång av faktorer som utrymmets eller lokalens storlek, plan, läge, våning, ljusinsläpp/fönster, byggkonstruktion med mera. Vi tittar på möjliga lösningar givet förutsättningarna, tar eventuellt fram en första arkitektskiss och beräknar kostnader och intäkter.
Efter den första analysen tittar vi på de juridiska frågor som kan uppkomma vid en eventuell ombyggnation. Vad behöver föreningen göra för att kunna utveckla lokalerna till bostäder? Det handlar om att ansöka om bygglov, ta ett eller två stämmobeslut och upprätta en ny ekonomisk plan. Dessutom kan man behöva hantera frågor som hur de boendes avgift påverkas. Dålig koll på juridiken innan projektet påbörjas kan leda till mycket krångel och kostnader i efterhand.
Baserat på vår analys av förutsättningar, ekonomi och juridik presenterar vi ett beslutsunderlag med våra kalkyler och förslag för styrelsen. Underlaget kan innehålla ett eller flera alternativ att ta ställning till – från att inte göra någonting, till försäljning av utrymmet till en extern utvecklare eller att HSB och föreningen gemensamt genomför ombyggnationsprojekt.
Om ni väljer att gå vidare med en ombyggnation av lokaler till bostäder kan vi hjälpa till med allt – ekonomiskt, juridiskt och tekniskt – eller endast valda delar. Här finns flera tänkbara alternativ, beroende på specifika förutsättningar och föreningens önskemål. Här intill presenterar vi de olika lösningar HSB kan erbjuda.
Beroende på grad av involvering för HSB som vi har kommit överens med föreningen om, kan vi slutligen, tillsammans med mäklare, avyttra de nybyggda bostäderna. Om vi har köpt loss lokalerna eller genomför projektet gemensamt med föreningen erbjuds de i första hand till HSB:s bosparare. Även i de fall lokalerna inte byggs om till bostäder kan vi ofta hjälpa föreningen att hitta nya, lönsamma lokalhyresgäster.