Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Tips för att komma igång med utvecklingen av er utemiljö

Kajsa Falkman, utemiljökonsult på HSB Stockholm, svarar på några vanliga frågor kring utveckling av utemiljön i en bostadsrättsförening.

  Kajsa Falkman, utemiljökonsult. 

Vi i vår bostadsrättsförening är intresserade av att se över och förändra vår utemiljö: hur kommer vi igång?

Fundera över  hur ni vill kunna nyttja er utemiljö. Vilka funktioner saknar ni och vilka befintliga behöver utvecklas, såsom lekytor, grillplats, samvaroytor och så vidare? På HSB Stockholm har vi duktiga specialister som kan hjälpa er redan från idéstadiet. 

Vad ska vi tänka på innan vi sätter igång? 

Ett grundläggande tips är att jobba utifrån våra tre värdeord Funktion, Hållbarhet och Upplevelse, då har ni goda förutsättningar för en bra slutprodukt. Spara det som fungerar och återanvänd det material som går, det är bra både ekonomiskt och ur ett miljöperspektiv. Gör en analys ur ett ekosystemperspektiv - vad finns och vilka delar skulle man kunna addera för att exempelvis bidra till biologisk mångfald? Finns det naturmark, var rädd om den! Spara alla träd som går. Passa på att se över dagvattenhanteringen och klimatanpassa när ni ändå bygger om. En grundsten när det gäller klimatanpassning är att få in så mycket grönt det går. 
För att summera: det är viktigt att titta på platsen ur flera olika perspektiv. Det vinner både ni och naturen på i längden!

Att göra om utemiljön känns som en stor investering: hur kan vi tänka kring utemiljö och ekonomi? 

Vi ser tydliga kopplingar mellan ett ökat värde på boendet och en fungerande utemiljö. Det gäller både mjuka värden med trygga och härliga yttre rum för gemenskap, och det ekonomiska värdet genom att man helt enkelt får bättre betalt för sin lägenhet vid en försäljning om utemiljön är tilltalande. Man kan också undvika oväntade och kostsamma åtgärder genom att t ex klimatanpassa fastigheten och arbeta efter en trädvårdsplan.

Olika föreningar har olika förutsättningar men ett generellt tips är att avsätta pengar för framtida investeringar även när det gäller utemiljö. Lägg gärna in det som en post i underhållsplanen. 

I våra projekt tar vi fram en budget utifrån det man vill göra och lägger sen upp en rimlig plan för genomförandet tillsammans med styrelsen. Man kan lägga upp investeringarna i etapper över flera år. Vi anpassar också den framtida utemiljön efter den budget föreningen har för skötsel. Det är en bra modell att utgå ifrån, så att man inte gör stora investeringar och sedan inte har medel att sköta den på ett bra sätt. 

ute.png

 

Behöver ni hjälp med er utemiljö?

Vi hjälper er med allt från idé, ritning och plan till analys av föreningens ekonomi, låneförhandling och projektledning av genomförandet.