Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Inför flytten- kom ihåg

Det är mycket att tänka på i samband med en flytt. I vår checklista har vi listat det du inte får missa.

Säg upp ditt gamla hyreskontrakt

Uppsägningstiden varierar från 1-3 månader. Kontraktet upphör i månadsskiftet efter uppsägningstidens slut.

Flytta själv eller få hjälp?

Fördelarna med en flyttfirma är att den jobbar effektivt och proffsigt och du slipper leta bärhjälp och sparar tid och kraft. Nackdelen är att det kostar mer, särskilt på helgen, och att det finns oseriösa firmor. Den du väljer bör följa rekommendationen Bohag 2000, vara medlem i Svenska Möbeltransportörers Förbund eller Sveriges Åkeriföretag, ha trafiktillstånd och transportförsäkring – det kollar du med länsstyrelsen. Du har rätt att få ett fast pris inklusive moms. Ta in flera offerter och be vänner om tips och rekommendationer. Flyttfirman kan också hjälpa dig med packning.

Flyttförsäkra

Använder du flyttfirma, kolla upp deras försäkring och se till att få villkoren skriftligt. Lägg gärna till ett så kallat bortaskydd i din hemförsäkring – det skyddar mot stöld, brand och trafikolyckor under flytten. Allriskförsäkring bör du också ha.

Boka bil om du flyttar själv

Flytthelgerna i månadsskiftet bokas hyrsläp och flyttbilar upp snabbt. Var ute i god tid, och jämför gärna priser mellan olika bensinstationer och hyrfirmor. Tvekar du mellan storlek, hyr det större. Och misstänker du att vädret kan bli dåligt, hyr täckt.

Gör flyttanmälan

När du flyttar ska du göra en flyttanmälan till Skatteverket, så att du får rätt folkbokföringsadress. Gör din flyttanmälan i förväg eller senst en vecka efter flytten. Skatteverket sprider din adress till många myndigheter och företag, men vill du ha eftersändning av annan post får du beställa det hos Svensk adressändring mot en avgift. 

Du som bor i en lägenhet ska vara folkbokförd på lägenheten. Lägenhetsnumret är en del av din adress och består av fyra siffror som visar på vilken våning och var på våningen lägenheten finns. Du kan hitta ditt lägenhetsnummer i ditt kontrakt eller på ditt postfack eller ytterdörr.

Du som är inneboende eller hyr lägenhet i andra hand ska inte ange c/o i din flyttanmälan. Du ska se till att ditt namn finns på dörren och på postboxen i entrén om det finns en sådan.

El, tv och telefon

Flyttanmäl ditt elabonnemang åtminstone fem arbetsdagar före flytt, och se till att mätarna på både nya och gamla stället är avlästa. Säg upp eller flytta eventuella betalkanaler till tv:n. Har du fast telefon, ring din operatör för att få abonnemanget flyttat. Se till att uppge namn och telefonnummer på den du köpt din nya lägenhet av, det underlättar. Har du betaltv-kanaler, kolla vad som gäller i avtalen. Ofta behöver du säga upp 1–3 månader i förväg.

Lådor och filtar

Kolla med grannar eller vänner och bekanta, t ex på Facebook, om de har lådor att låna ut, så slipper du köpa nya. Annars finns det på t ex Ikea eller Clas Ohlson, eller att låna hos flyttfirman du anlitar. Packpapper är bättre än tidningspapper eftersom det inte färgar av sig. Flyttfiltar, eller motsvarande, är också bra för att skydda möblerna och större ömtåliga saker med.

Sortera

Vissa gillar att packa lite då och då, och då kan det vara bra att börja med källar- och vindsförråd. Passa på att rensa och förbered lådor och kassar till sådant som ska sopsorteras, skänkas eller magasineras. Packa därefter sådant som du klarar dig utan i vardagen. Sist livsnödvändigheterna. Men det mest effektiva är att avsätta en rejäl tid för att packa allt, och gärna i samband med flyttdags.

Packa smart

Alla har olika teorier om hur man bäst flyttpackar. Här är de bästa tipsen:
1. Packa så mycket som möjligt i likadana flyttkartonger. Då blir det lätt att stapla och packa.
2. Packa böcker i papperskassar från matbutiken. Annars blir det lätt för tungt.
3. Märk lådorna med vad som är i och vart de ska ställas i nya lägenheten. Både på sidan och ovanpå. Är lådan extra tung, väldigt lätt eller full med ömtåligheter, skriv det på!
4. Numrera lådorna när du packar och gör ett sökbart excel-register över innehållet. Välj själv hur noggrann du ska vara!
5. Kläder som hänger på galgar packas snabbast med galgarna kvar i. Slå ett skärp runt dem i buntar. Packa löst, t ex i baksätet på bilen eller packa buntvis i kartonger. Sparar massor av tid!
6. En pirra är god hjälp och skonar ryggen. Jobbar-handskar skonar händer och naglar.
7. Packa det du behöver närmaste dygnet i en särskild, lättillgänglig låda.

Boka barn- och djurvakt

De är gulliga, men inte till så mycket hjälp. Har du möjlighet, be om hjälp med att passa barn och husdjur under flytten.

Flyttstäda

Skåp och lådor kan du städa ur när du packar, fönstren kan du ta innan, men undvik sedan att dutta med städningen. En effektiv inifrån-och-ut-städning när lägenheten är tom är det smartaste. Anlitar du städfirma har du rätt till ROT-avdrag. Många HSB-föreningar erbjuder den tjänsten. Hitta din HSB -förening här.

Fixa flyttfestligt

Mysa till flytten genom att bjuda trötta och hungriga flytthjälpare på mat. Ha bestick och glas lättillgängliga, se till att det finns dricka, kaffe och frukt att få energi av. Avsluta med inflyttningsfest som tack för hjälpen om ni har krafter kvar!

Glöm inte nycklarna!

Se till att du får alla nycklar till lägenhet, förråd och portar i huset – det är säljarens ansvar. Är denne osäker på om några nycklar är på drift, bör han bekosta ett låsbyte.

PS. Glöm inte att kolla om du som HSB-medlem har rabatt på flytthjälp och magasinering. Gå in under fliken Medlem och klicka på Privatperson och Medlemserbjudande.