Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Hjälp att flytta?

Ska man flytta själv eller få hjälp? Fördelarna med en flyttfirma är att de jobbar effektivt och proffsigt, och du slipper leta bärhjälp och sparar tid och kraft. Nackdelen är att det kostar mer, särskilt på helgen, och att det finns oseriösa firmor.
Flytta

1. Flytta själv

Pris
Billigast blir det om du kan samla ihop några vänner som hjälper dig att bära. Flyttbilar tar 5-17 kubikmeter. Hyr du den minsta måste du köra två gånger från en normalstor tvåa. Tänk också på att det kostar att vara ledig från jobbet.

Packning
Investera i flyttkartonger eller låna kartonger. Köp gärna packpapper. Det är mer anpassat för att skydda godset än tidningspapper och du slipper diska efteråt.

En pirra är bra, då sparar du ryggen. Tänk på att märka kartongerna väl och packa det som du behöver direkt i ditt nya hem i en speciell kartong.

Försäkringar
Lägg gärna till ett "bortaskydd" i hemförsäkringen. Det skyddar mot stöld, brand och trafikolyckor medan du flyttar. Kolla också att du har en allriskförsäkring i din hemförsäkring, den gäller oförutsedda händelser.

När du väl har fått in ditt bohag i den nya bostaden ger din gamla hemförsäkring som regel skydd under en övergångsperiod.

2. Hyr flyttbil och bärhjälp

Pris
Räkna med ca 250 kr i timmen för bilen och ca 310 kr i timmen per person. Det är ofta dyrare att flytta på helgen. Gå igenom med flyttfirman om övertidsersättning under flytten.

Packning
Flyttfirman kan hjälpa dig med packningen, men det blir billigare att packa själv. Fördelen med flytthjälp är att de vet hur man packar och bär på bästa sätt. Det kan spara ett ryggskott och ditt försäkringsskydd ökar.

Försäkringar
En flyttförsäkring ersätter ofta skador för max 35 000 kronor, oavsett vem som har vållat dem. Flyttfirmans försäkring står inte för saker som riskerar att skadas trots varsam hantering (som blommor och gips). Var alltid noga med att få villkoren skriftligt.

3. Låt flyttfirman göra allt

Pris
Generellt är det billigare i små städer än i stora. Begär offerter från några firmor och be vänner om tips och rekommendationer. Den du väljer bör följa rekommendationen Bohag 2010, vara medlem i Svenska Möbeltransportörers Förbund eller Sveriges Åkeriföretag, ha transportförsäkring (be om intyg) och trafiktillstånd - det senare kollar du med länsstyrelsen. Enligt Konsumentverket måste flyttfirman alltid lämna ett fast pris inklusive moms.

Hos Skatteverket kan du få besked om huruvida en firma har F-skattebevis.

Packning
Flyttfirmans personal kan utföra packningen. Går något sönder täcker i så fall flyttfirmans försäkring detta.

Försäkringar
Flyttföretaget ska stå för försäkringen, men kontrollera att de verkligen gör det.

Tips! Hos Allmäna reklamationsnämnden hittar man information om en firma har misskött sig, det kan vara bra att kolla upp om man är osäker.