Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

5 goda råd till bostadsrättsföreningar för bättre ekonomisk hållbarhet

Ett av HSB Stockholms viktigaste uppdrag är att sprida kunskap om och öka förståelsen för hur bostadsrättsföreningars ekonomi fungerar. I årets upplaga av HSB Stockholms bostadsrättsbarometer 2020 finns en översikt på viktiga åtgärder som bidrar till långsiktig stabilitet.
– De här goda råden kan hjälpa en bostadsrättsförening att arbeta med sin ekonomi på ett långsiktigt sätt, säger Cecilia Jutell, analytiker och ansvarig för årets upplaga av HSB Stockholms bostadsrättsbarometer 2020.

1. Ta fram en komplett underhållsplan

En övergripande underhållsplan är en förutsättning för att få en god överblick över vilka investeringar som kommer att behövas göras på både kort och lång sikt. Underhållsplanen bör inkludera kostnader för samtliga stora planerade underhåll och investeringar såsom stambyte eller relining, tak, fönster och fasad för de kommande 50 åren. Som styrelse kan man ta in professionell hjälp med att upprätta planen. Efter att planen är upprättad är det viktigt att styrelsen tillsammans med sin förvaltare löpande arbetar med planen och håller den aktuell.

2. Spara till er genomsnittliga underhålls- och investeringskostnad

Sparandenivån är individuell för varje förening och det är viktigt att föreningen sparar på en nivå som motsvarar underhållsbehovet. Vet föreningen inte sitt eget underhållsbehov rekommenderas ett sparande på minst 200 kr per år och kvadratmeter.

3. Se över driftkostnaderna

Ha som rutin att regelbundet se över föreningens driftskostnader och identifiera om några går att sänka. Går det att sänka driftkostnaderna kan man öka sitt sparande, då sparandet är det som blir över när man har betalat driftkostnader och räntor.

4. Ha en löpande diskussion gällande avgiftsnivåer

Det är viktigt att styrelsen löpande ser över avgiftsnivåerna och diskuterar om de behöver justeras. Under budgetperioden, när nästa års ekonomi planeras, tas beslut om det kommande året. Det är viktigt att förhålla sig långsiktigt och se till hur föreningens ekonomi kan komma att utveckla sig flera år framöver.

5. Var öppna

Det är klokt att styrelsen förmedlar hur den planerar och resonerar kring föreningens ekonomi ut till medlemmarna.
– Styrelser kan med fördel övergripligt kommunicera sin långsiktiga plan till föreningens medlemmar. Det skapar både transparens och trygghet, avslutar Cecilia.

Del 1: Intäkter, driftkostnader och sparande

Ökade intäkter och minskade kostnader har möjliggjort ett ökat sparande.

Del 2: Amortering, skuldsättning och räntor

Två av fem bostadsrättsföreningar sparar för lite.

Del 3: Hur står sig Stockholms bostadsrättsföreningar jämfört med Göteborgs och Malmös?

Bostadsrättsföreningar i Stockholm har högst intäkter och sparar minst.

Webbinarie med Cecilia Jutell

Se ett samtal med Cecilia Jutell, analytiker på HSB Stockholm, om Stockholms bostadsrättsbarometer 2020.

Bläddra i barometern

Läs hela Stockholms bostadsrättsbarometer här!

Ladda ned rapporten

Ladda ned hela Stockholms bostadsrättsbarometer 2020 här!