En övergripande underhållsplan är en förutsättning för att få en god överblick över vilka investeringar som kommer att behövas göras på både kort och lång sikt. Underhållsplanen bör inkludera kostnader för samtliga stora planerade underhåll och investeringar såsom stambyte eller relining, tak, fönster och fasad för de kommande 50 åren. Som styrelse kan man ta in professionell hjälp med att upprätta planen. Efter att planen är upprättad är det viktigt att styrelsen tillsammans med sin förvaltare löpande arbetar med planen och håller den aktuell.
Sparandenivån är individuell för varje förening och det är viktigt att föreningen sparar på en nivå som motsvarar underhållsbehovet. Vet föreningen inte sitt eget underhållsbehov rekommenderas ett sparande på minst 200 kr per år och kvadratmeter.
Ha som rutin att regelbundet se över föreningens driftskostnader och identifiera om några går att sänka. Går det att sänka driftkostnaderna kan man öka sitt sparande, då sparandet är det som blir över när man har betalat driftkostnader och räntor.
Det är viktigt att styrelsen löpande ser över avgiftsnivåerna och diskuterar om de behöver justeras. Under budgetperioden, när nästa års ekonomi planeras, tas beslut om det kommande året. Det är viktigt att förhålla sig långsiktigt och se till hur föreningens ekonomi kan komma att utveckla sig flera år framöver.
Det är klokt att styrelsen förmedlar hur den planerar och resonerar kring föreningens ekonomi ut till medlemmarna.
– Styrelser kan med fördel övergripligt kommunicera sin långsiktiga plan till föreningens medlemmar. Det skapar både transparens och trygghet, avslutar Cecilia.