Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Bostadsrättsföreningar i Stockholm har högst intäkter och sparar minst

En nyhet i årets upplaga av HSB Stockholms bostadsrättsbarometer är en jämförelse över hur bostadsrättsföreningar i de tre storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö står sig när det gäller intäkter, driftskostnader och sparande. Stockholm sticker ut genom att ha lägst sparande.

– Stockholm skulle behöva höja sina totala intäkter, antingen genom att
höja sina årsavgifter eller övriga avgifter, för att uppnå ett sparande i nivå med
snittföreningarna i Malmö och Göteborg, säger Cecilia Jutell, analytiker på HSB Stockholm och ansvarig för årets upplaga av HSB Stockholms bostadsrättsbarometer.

I HSB Stockholms nyutkomna rapport HSB Stockholms bostadsrättsbarometer 2020 framkommer att Stockholm har högst totala intäkter – trots lägst årsavgifter – vilket är ett resultat av att regionen har högst övriga intäkter. Det kan till exempel bero både på att det finns fler lokaler och parkeringsplatser att hyra ut och att hyresnivån är högre.

Anmärkningsvärt är att genomsnittsföreningen i Stockholm sparar drygt 20 procent mindre än snittföreningen i Malmö och Göteborg. Att regionens sparande är lägst beror till stor del på att de har högre driftkostnader. Vid en jämförelse av driftkostnader har den genomsnittliga föreningen i Stockholm avsevärt högre kostnader än Malmö och Göteborg. Det är framför allt el och uppvärmning som är dyrare. 

Stor skillnad i sparandet – avgifterna kan påverka

Genomsnittsföreningen i Stockholm har ett bra sparande men två av fem föreningar sparar ändå för lite. Det innebär att de sparar mindre än rekommendationen på 200 kr/kvm per år. Det kan finnas olika förklaringar till varför avgifterna, som är avgörande för hur stort sparandet blir, är lägre i Stockholm.

En anledning kan vara att avgiftsnivåer har en påverkan på marknadspriset, vilket skulle kunna innebära att intresset av att hålla nere avgifterna är större där marknadspriset är högre. Medlemmar som köpt sina bostadsrätter till högre marknadspris kan även ha en större önskan om lägre avgift för att hålla nere sina boendekostnader.

 – Att jämföra till exempel sparande och intäkter med andra storstadsregioner ger lite perspektiv och något att ställa mot Stockholms siffror. Jag tycker att det är jättespännande att vi har siffror även från andra regioner och att vi kan jämföra Stockholms siffror med siffrorna för Göteborg och Malmö, avslutar Cecilia Jutell.

Läs även övriga delar om bostadsrättsbarometern

Del 1: Intäkter, driftkostnader och sparande

Ökade intäkter och minskade kostnader har möjliggjort ett ökat sparande.

Del 2: Amortering, skuldsättning och räntor

Två av fem bostadsrättsföreningar sparar för lite.

Del 4: Fem goda råd för bättre ekonomisk hållbarhet

Fem råd som hjälper en bostadsrättsförening att arbeta med sin ekonomi på ett långsiktigt sätt.

Webbinarie med Cecilia Jutell

Se ett samtal med Cecilia Jutell, analytiker på HSB Stockholm, om Stockholms bostadsrättsbarometer 2020.

Bläddra i barometern

Läs hela Stockholms bostadsrättsbarometer här!

Ladda ned rapporten

Ladda ned hela Stockholms bostadsrättsbarometer 2020 här!