Intäkterna för bostadsrättsföreningar består till stor del av avgifter från medlemmarna, men även av hyror från till exempel kommersiella lokaler eller parkeringsplatser. I årets upplaga av Stockholms bostadsrättsbarometer går det att se att avgiften från medlemmarna i snitt låg på 696 kr/kvm/år vilket är samma nivå som under det föregående året. Vidare presenteras det att den genomsnittliga totala intäkten är 805 kr/kvm/år, vilket är en ökning med knappt 1 procent sedan föregående år. När det kommer till driftskostnaderna hos bostadsrättsföreningar består de vanligtvis av löpande kostnader för bland annat vatten, el, fjärrvärme, förvaltning, sophämtning, reparationer och försäkringar. I år låg driftkostnaden i snitt på 483 kr/kvm/år, vilket är en minskning på 2,5 procent i jämförelse med föregående år.
– Vi ser att de minskade driftkostnaderna till stor del beror på lägre kostnader för snöröjning, el och värme. Under 2020 hade man helt enkelt förutsättningar som möjliggjorde lägre driftkostnader, säger Cecilia Jutell, analytiker på HSB Stockholm och ansvarig för årets upplaga av Stockholms bostadsrättsbarometer.
Syftet med bostadsrättsföreningars sparande är att det ska täcka föreningens framtida underhåll av exempelvis fasader, tak, stammar och fönster. Sparandet under 2020 uppgick i snitt till 245 kr/kvm/år, vilket är en ökning med hela 10,5 procent jämfört med året innan. Det ökade sparandet under 2020 beror på tre saker: högre övriga intäkter, där bland annat ökade hyresintäkter för kommersiella lokaler ingår, en sänkt räntekostnad och den sänkta driftskostnaden som tidigare har nämnts.
– Vad som är särskilt iögonfallande med den senaste rapporten är att sparandet har ökat så pass mycket, vilket är positivt. Det bör dock noteras att ökningen inte beror på höjda årsavgifter med syftet att just öka sparandet, utan på andra faktorer. Det är istället kombinationen av sänkta drift- och räntekostnader och ökade övriga intäkter som ger en stor ökning av sparandet, avslutar Cecilia Jutell.
Stockholms bostadsrättsbarometer släpps nu för tredje året i rad. Syftet är att öka medvetenheten och förståelsen för hur brf-ekonomi fungerar. På så sätt vill vi bidra till trygga och välmående bostadsrättsföreningar som tar ansvar för en långsiktigt hållbar ekonomi. Statistiken i rapporten baserar på ekonomiska nyckeltal från 629 bostadsrättsföreningar (både HSB-medlemmar och icke medlemmar) i 19 olika kommuner i Stockholms län.