Slitna tätskikt och återkommande vattenskador – för några år sedan stod det klart för brf Mörbylunds styrelse att de behövde göra något åt husets stammar. Efter noggrant övervägande landade beslutet i ett stambyte och till sin hjälp tog de HSB Stockholms stambytesgrupp bestående av projektledare och en rad andra kompetenser.
- Ett stambyte är så omfattande att det inte var ett alternativ för oss att genomföra det utan professionell projektledning. Det här är ju det största man kan göra som förening och det påverkar vår ekonomi för lång tid framåt. Min erfarenhet är att inte vara dumsnål utan knyta till sig personer med rätt kompetens som kan lägga tid och energi på projektet, säger Sam Malmberg Hedberg, ledamot som vid tiden för stambytet var ordförande i brf Mörbylund.
Brf Mörbylund anlitade inledningsvis en annan konsult men på rekommendation från grannföreningen, som anlitat HSB Stockholm i sitt stambyte, valde styrelsen att gå över till dem. HSB Stockholm bildade en projektgrupp bestående av projektledare, byggledare, vvs- samt elkompetenser och en konsulent som arbetar med medlems- och boendesociala frågor och då särskilt de boende som behöver extra stöd. Gruppen knöt också till sig HSB Stockholms ekonomer och jurister för att på så vis täcka in stambytets alla behov. Strax innan jul, och tre år efter det första mötet med HSB Stockholm, var stambytet i mål.
Fördelen med att anlita HSB Stockholm är just helhetskonceptet, menar Tommie Furugård, projektchef på HSB Stockholms stambytesgrupp:
– Vi avlastar styrelsen genom hela projektet eftersom vår grupp rymmer en bredd av olika kompetenser och så har vi lång erfarenhet, jag brukar skoja om att jag nog är den som gjort flest stambyten i hela Stockholm. Dels erbjuder vi de självklara tekniska kompetenserna men vi jobbar också med de mjuka frågorna som att stötta boende som har det extra utmanande. Det brukar vara uppskattat att som styrelse inte bli alltför involverad i sina grannars liv.
HSB Stockholms stöttning i föreningars stambyten sker normalt i tre steg. I ett första skede görs en utredning med förslag på åtgärder, som stambyte eller relining. Här ingår också stöttning i att ta fram beslutsunderlag till styrelsen, medlemsinformation och att bistå vid stämman som fattar beslut om stambyte. I nästa skede skickar konsulterna ut förfrågningsunderlag och handlar upp entreprenör. Efter det går projektet vidare i själva genomförandet där HSB Stockholm bland annat håller i byggmöten och ser
till att såväl myndighetskrav som ekonomi efterlevs. På det stora hela bevakar HSB Stockholm föreningens intressen och ser till att de får vad de betalar för.
– Det är en enorm trygghet att ha en stor aktör som har koll på helheten och som kan svara på frågor om exempelvis styrelsen byts ut under projektets gång. Jag kan absolut rekommendera HSB till andra stora projekt, säger Sam.