Som fastighetsägare ska man vidta de åtgärder som behövs för att få bort eller minska risken för brand. För bostadsrättsföreningar innebär detta bland annat att befria trappuppgångar från lös egendom och även frigöra nödutgångar och andra gångar från hinder. Föreningen bör se till att rensa ut och rensa trappuppgångar, gemensamma utrymmen, nödutgångar och korridorer från lös egendom. Utöver det nämnda kan det även vara en god idé att gå ut med ordningsföreskrifter och tydliggöra vilka föremål som får respektive inte får förvaras i trappuppgången och andra gemensamma utrymmen.
Föreningen ansvarar även för att tillse att det finns nödvändiga brandskyddsanordningar inom huset, därav bör föreningen med jämna mellanrum göra en genomgång av den brandskyddsanordning som finns i huset för att försäkra sig om att den uppfyller erforderliga krav. Enligt HSB:s normalstadgar åligger det däremot bostadsrättshavaren att underhålla sin brandvarnare och tillse att den fungerar inne i lägenheten.
Det är viktigt att ha en plan för att förebygga och minimera risk för uppkomst av brand och minska eventuell spridningsmöjlighet. Inte minst med anledning av att föreningen har ett ansvar för skador och återställande av all inredning i bostadsrättslägenheterna om en brand uppstår. (Det följer av bostadsrättslagen 7 kap 12 §).
- Vill man som fastighetsägare arbeta proaktivt för att försäkra sig om att brandvarnare finns i varje lägenhet och fungerar i lägenheterna kan föreningen med fördel erbjuda brandvarnare till de bostadsrättshavare som inte har någon. På så sätt kan föreningen försäkra sig om att det finns brandvarnare i de flesta lägenheter, säger föreningsjurist Lejla Alikadic.