Våra gästparkeringar

03 september 2021 Föreningen har problem med att gästparkeringarna är upptagna, och att boende parkerar på gångvägarna.
Våra gästparkeringar och våra gångvägar

Gästparkeringarna är, som hörs av namnet, avsedda för gäster till boende i bostadsrättsöreningen Gazellen. För att platserna inte ska användas av obehöriga, har platserna inte varit märkta som gästparkeringar. Och vilka de är har bara varit känt för boende. 

Föreningen har nu i flera år haft problem med att gästparkeringarna i stor utsträckning används av våra egna boende, som antingen inte har hyrt någon plats, eller anser att deras egen parkeringsplats ligger alltför långt från deras bostad. De används också av egna boende, som har mer än en bil.

Styrelsen vill i sammanhanget informera om att när det står bilar parkerade så att inte soptömningsbilen kommer fram, så måste styrelsen boka in dem för extra tömning, vilket kostar föreningen stora summor, som i slutänden påverkar våra månadsavgifter. 

Gästparkeringarna används dessutom av personer som inte ens ska besöka boende i Gazellen. Sammantaget innebär ovanstående att gästparkeringarna inte är lediga när de behövs.

Ett annat problem är att flera av våra boende har tagit för vana att parkera på våra gångvägar. Vi har rätt att stanna på gångvägarna för i- och urlastning. Men absolut inte parkera. Det kan innebära stor fara, då det hindrar utrycknings- eller arbetsfordon, som måste kunna komma fram. 

Styrelsen har nu beslutat att komma till rätta med det.

Styrelsen har bland annat undersökt hur andra bostadsföreningar har löst problemet, och har diskuterat olika lösningar för vår förening.

1. Vi tar bort samtliga gästparkeringar, och hyr i stället ut dessa också till boende. Det finns många boende som har begärt att få hyra mer än en parkeringsplats. Nackdelen är då att det inte finns några gästparkeringar, och eftersom det är förbjudet att parkera på gatan, skulle det innebära problem för besökande till våra boende. Och våra äldre, ensamma boende, kanske inte skulle kunna få besök av sina vänner.

2. Vi sätter upp parkeringsautomater, en kostnad på ca 5 kronor per timma har föreslagits. Nackdelen är ökade kostnader för gästerna samtidigt som det kräver kontroller att det betalas i tid.

3. Vi anlitar ett parkeringsföretag, som bötfäller de som otillbörligt använder sig av platserna.

Styrelsen är fast besluten att komma till rätta med problemen och har därför kontaktat två olika parkeringsföretag för att komma fram till en bra lösning. 

Styrelsen återkommer med information när beslut har fattats i frågan. 


Till nyhetslistan