Bortkoppling av handdukstorkar

17 september 2017

Vi fick en uppmaning, av vår fastighetsskötare Stefan Johansson Riksbyggen, att kontrollera temperaturen i varmvattencirkulationen (VVC) i våras. Detta utfördes och det visade på för låga temperaturer med risk för bakterietillväxt i delar av systemen. Vi har därefter försökt att höja temperaturen där den är för låg. En cirkulationspump har bytts ut och ett flertal justeringar har gjorts för att fördela flödet bättre. Tyvärr är det inte tillräckligt. 

Vi tillkallade då VVS experten Henrik Svärd. Han har mätt upp flödena i systemet och kommit fram till att vi måste koppla bort handdukstorkarna för att få acceptabla temperaturer i systemet. 
Våra handdukstorkar är nämligen inkopplade på varmvattencirkulationen. Enligt Boverkets nya byggregler från 2011, BBS BFS 2011:6, så bör handdukstorkar inte vara anslutna till VVC på grund av att detta kan medföra låga temperaturer och risk för bakterietillväxt i systemen. Detta fanns inte i reglerna som gällde när stambytet gjordes 2001. 

Styrelsen har därför beslutat att koppla bort handdukstorkarna från varmvattencirkulationen. Detta kommer att göras så att handdukstorken med tillhörande rör får sitta kvar och kan användas som kall handdukshängare. Omkopplingen sker innanför badrumskassetten eller panelen. 

Arbetet är under upphandling och planerat att utföras under hösten/vintern. 
Mera information kommer när upphandlingen är klar.