Dagg på fönster

18 oktober 2022 Daggen på våra glasrutor är helt naturlig på välisolerade fönster. Här läser du varför det uppstår.
Dagg på rutans utvändiga sida:
Om rutan har dagg på utvändig sida, är det ett bra bevis på att fönstret är ett energifönster och att det fungerar som avsett.
I samband med vissa vädertyper, normalt snabba temperaturväxlingar, t.ex. frostklara nätter där jorden utstrålar mycket värme, kan det många gånger uppstå utvändig dagg under tidiga morgontimmar, där rutans utvändiga sida är kallare än luften utomhus. Detta förorsakar daggbildningar på rutans yttersida. Daggen försvinner igen i takt med att lufttemperaturen stiger.
Anledning till att detta uppstår beror på själva energifönstrets uppbyggnad.
Det invändiga glaset i termofönstret är på den sidan som vänder in i fönstret, försedd med en tunn, nästan osynlig beläggning, som reflekterar värmen tillbaka i rummet. Dessutom är mellanrummet fyllt med argon, vilket hindrar att värmen från det innersta glaset inte når ut till det yttersta glaset och därmed värmer det upp. Just därför är det möjligt att energifönstrets yttersida kan bli kallare än luften utomhus. Vid äldre termofönster utan beläggning kommer det att komma ut mer värme genom rutan, och det ses därför sällan på gammaldags termorutor.