Information OVK besiktning

14 december 2020

Bäste boende i Brf Gustavsberg i Växjö

Brf Gustavsberg i Växjö kommer att ta hjälp av OVK-center och OVK-besiktningsman Michael Asknor för att genomföra ventilationsrengöring och obligatorisk ventilationskontroll (OVK) i fastigheten.

När utförs arbetet?

Arbetet kommer att ske i din bostad någon gång enligt nedan angivet datum och tid:

Måndag 2021-01-11 – PLV 12A-D

Tisdag 2021-01-12 – PLV 12E-F + GBV 1A-B

Onsdag 2021-01-13 – GBV 1C-D + GBV 2, 4

Torsdag 2021-01-14 – PLV 14, 16, 18, 20

kl 08:00 – 17:00

Hur ger jag tillträde till bostaden?

Kan du inte vara hemma under hela den aviserade tiden kommer huvudnyckel användas för tillträde till bostaden. Det är därför av största vikt att du inte låser eventuellt överlås när du går hemifrån den aktuella dagen.

Om du har frågor är du varmt välkommen att kontakta Brf Gustavsberg i Växjös representant:

Olav Borgström, 073-246 60 64, olav.borgstrom@gmail.com

Vad bör jag tänka på som boende?

-       Vänligen plocka bort föremål som är i vägen för ventiler i tak och vägg.

-       Till dig som stannar hemma: det är tyvärr inte möjligt att säga exakt tid för arbetet i din bostad.

Då våra fastigheter har en så kallad självdragsventilation är det inte tillåtet med en konventionell köksfläkt som frånluftsfläkt utan ska istället vara t.ex. kolfilterfläkt. Är du medveten att du har en konventionell köksfläkt i dagsläget vill vi att ni kontaktar Olav Borgström (uppgifter ovan).

Vad är OVK?

OVK är en funktionskontroll som ska göras regelbundet i byggnader där människor vistas ofta. Syftet är att visa att ventilationssystemen fungerar. OVK görs av en certifierad kontrollant.

Utförande av OVK

Vi rengör kanalbotten och horisontella kanaler (max 1,5meter) med dammsugare och borste förutsatt att ventil och galler kan demonteras utan risk för skador på vägg och färg. Rengöringen utförs varsamt för att inte riskera att det tätande skiktet av murbruk förstörs. Även ventiler och galler görs rent med dammsugare och borste.

Kanaler som är anslutna till spisfläkt rengörs inte. Det brukar inte heller behövas eftersom fettfiltret i spisfläkten filtrerar bort smutsen. Kanal bakom badrumsfläkt (paxfläkt eller motsvarande) rengörs inte heller eftersom fläktarna ofta är fastskruvade. Vill du ändå ha kanalen rengjord så kan du ta bort fläkten innan arbetet utförs.

OVK-center kommer att behöva tillträde till alla rum för att kunna rengöra tillufts- och frånluftsdon. De kommer att se över ventilationssystemet för att sedan göra en injustering av luftflödena i lägenheten. Detta för att kontrollera att ventilationssystemet fungerar som det var tänkt från början, att luftflödena är tillräckliga och att de går åt rätt håll.

Besöket i varje lägenhet tar mellan 20 – 30 minuter. Perfekt för en kort promenad om ni är hemma.

Åtgärder pga. COVID

OVK-center med samarbetspartners följer utvecklingen gällande Coronaviruset och vi behöver alla ta vårt ansvar för att inte sprida smitta. För att minimera risken i samband med lägenhetsbesök kommer vi att vidta - och ber dig som boende att vidta - följande åtgärder:

Vad kommer vi att göra?

Vi tvättar händerna med handsprit mellan varje lägenhetsbesök. Vid minsta tecken på symptom hos vår personal kommer vi att avbryta besöket. Vi kommer att befinna oss i din lägenhet så kort tid som möjligt och bara beröra det allra nödvändigaste. Handskar och munskydd kommer att bäras under besöket.

Vad ska du som boende göra?

Undvik fysisk kontakt och håll avstånd om minst 2 meter till personalen som är inne i din lägenhet. Vid symptom på influensa (nysningar, hosta, feber) ber vi dig att uppmärksamma oss på detta genom att sätta upp en lapp på utsidan av dörren, så kan vi bedöma om vi ska gå in i din lägenhet eller ej. Alternativt kan du kontakta och informera styrelsens eller fastighetsägarens representant innan arbetet i din lägenhet ska ske.

Behöver jag göra något efter mitt besök från OVK-Center?

Du som boende behöver inte göra någonting. Det är viktigt att vi inte stänger eller justerar luftdonen/ventilerna efter besöket. Våra fastigheter har en så kallad självdragsventilation som bygger på ett naturligt flöde av tilluft från fönsterna.

 

Håll utkik om ytterligare info strax efter jul-/nyårshelger!

 

Vi ser fram emot ett gott samarbete och att vi alla håller oss friska och krya!

Vänliga hälsningar från OVK-center & Styrelsen i Brf Gustavsberg!