Yttre och inre underhåll

Underhåll är en av de viktigaste delarna i föreningens verksamhet

Underhåll av fastigheterna är en av de viktigaste delarna i en bostadsrättsförenings verksamhet. Blir det löpande underhållet eftersatt kommer så småningom fastigheterna att förfalla och man når så småningom en punkt där det blir förenat med stora kostnader att återställa.

Enskild bostadsrättshavare har ansvaret för att inre underhåll sker av lägenheten. Eftersom föreningen är ägare till lägenheten är det i föreningens intresse att inre underhåll också görs så att inget förfall sker. Styrelsen är utsedd av föreningen att bevaka att inre underhåll görs.

Styrelsen ansvarar för att yttre underhåll bedrivs. För att få ner underhållskostnaderna för vår förening har visst yttre underhåll på lägenheten lagts på lägenhetsinnehavaren. Det kan gälla t ex ommålning av yttre fönsterfoder, begränsad del på lägenhetens fasader, husknutarna och det vita på farstukvisten. Föreningen står för materielkostnaderna, lägenhetsinnehavare står för arbetet. Det är dock inget tvång för lägenhetsinnehavaren att utföra detta underhåll.

I föreningens underhållsplan bevakas och planeras yttre underhåll av fastigheterna, underhållet av utrustningar i tvättstugan, lokalen, maskiner och inventarier, värmecentralen mm. Planen revideras varje år.

Inre underhåll

Lägenhetsinnehavare ansvarar för det inre underhållet i lägenheten. Att inneha en bostadsrättslägenhet innebär vissa givna regler mellan föreningen och enskild bostadsrättshavare, när det gäller ansvaret för t ex vem som ansvarar för vad i det inre underhållet eller vem som bekostar vad i lägenheten, vitvaror, VVS mm. Allt detta finns tydligt förklarat i häftet ”Vem skall underhålla bostadsrättslägenheten i HSB” Detta häfte har utgivits i en reviderad utgåva efter att nya stadgar för HSB bostadsrättsförening antagits år 2003. Häftets skall ses som en vägledning för det inre underhållsansvaret i lägenheten.
I de nya stadgarna från 2003 förs stora delar av underhållsansvaret i lägenheten som tidigare legat på föreningen över till bostadsrättshavaren.

I det inre underhållsansvaret ingår även, till lägenheten hörande uteplats, tomt, häckar, plank och garage. Om det gäller häck eller plank mellan två tomter (lägenheter) så ansvarar båda lägenhetsinnehavarna gemensamt för vård och underhåll.

Undantag från det inre underhållsansvaret
I lägenhetsinnehavarens ansvar för det inre underhållet av lägenheten undantas följande:
• Stamledningar för avlopp, värme och vatten
• Rensning av avlopp (gäller inte rensning av golvbrunn)
• Lägenhetsavskiljande och bärande vägg
• Vattenradiatorer, ventil, termostat (enbart funktion)
• Utsida av ytterdörr och fönsterdörr, ytbehandling
• Utsida fönster, karm och båge, ytbehandling
• Nätvägg i garage
I ovanstående gäller att föreningen har underhållsansvaret.

Vid underhåll av till lägenheten tillhörande plank står föreningen för materielkostnaden.

Vid fel på el och vid vattenläckage åligger det bostadsrättsinnehavare att snarast se till att felen åtgärdas. En smårinnande WC-stol eller en kran som står och droppar kan åsamka föreningen stora kostnader om det inte åtgärdas i tid.

Krav på fackmannamässigt utförande av el- och vatteninstallationer
Vid arbeten med el- och vattenledningar, som initieras av lägenhetsinnehavaren är det ett absolut krav att allt installationsarbete utförs på ett fackmannamässigt sätt. Om skada uppstår och det konstateras att en installation inte har utförts på ett fackmannamässigt sätt får lägenhetsinnehavaren stå för alla reparationskostnader.

Vid anmälan till styrelsen om planerad ombyggnation i lägenheten, som omfattar även el- eller vatteninstallationer, skall det framgå i anmälan att installationerna kommer att utföras på ett fackmannamässigt sätt.

Yttre underhåll

Styrelsen ansvarar för att yttre underhåll på fastigheterna genomförs vid behov. Styrelsen håller sig ajour med fastigheternas underhållsbehov genom årliga besiktningar.

Föreningen ansvarar även för delar av det inre underhållet i lägenheterna. Se stycke Inre underhåll ovan.

Underhållsplaner och yttre underhållsfond
Styrelsen planerar det yttre underhållet genom underhållsplaner. Underhållsplaneringen, som omfattar både kostnadsmässig och tidsmässig planering sträcker sig över en tidsperiod på trettio år framåt i tiden.
Avsättning till underhållfonden görs enligt en plan för varje.

Underhållsplanerna revideras varje år.

Underhållsplanerna omfattar både underhållsarbete på fastigheterna och byte av utrustning, t ex utrustningen i tvättstugan, värmecentralen, elutrustning, stamledningar.

Underhållsplanen styr den årliga avsättningen till underhållsfonden.