Infoblad 181 -2023

20 augusti 2023

Avgiftshöjning p.g.a. ökade fjärrvärmepriser

Veab har informerat sina kunder om en ganska dramatisk höjning av priset på fjärrvärme, beroende av om kommunen fattar det beslut i augusti som VEAB föreslagit.

För vår del kommer det att innebära en kostnadsökning på 17-18% för fjärrvärme redan från den 1 september. På årsbasis innebär denna höjning en merkostnad på ca 125.000 kr.

Enligt Veab beror den kraftiga höjningen på flera saker som inträffar samtidigt. Kriget i Ukraina har höjt priser på råvaror för energiproduktion, t ex flis som Veab använder. Dessutom produceras mindre flis när byggandet minskat. En svag krona gör också att utländska köpare är med och konkurrerar om den svenska flisen.

Men den största orsaken är att Veab inte längre kan tillgodogöra sig utsläppsrätter och elcertifikat från sin elproduktion, som man tidigare använt till att subventionera fjärrvärmen.

Sammantaget gör detta att föreningen behöver höja avgifterna redan i höst för att täcka den oväntade kostnadsökningen för värme och varmvatten. Från den 1 oktober kommer avgifterna därför att höjas med 5 %.

Råttor i området

Vissa av oss har haft problem med råttor på våra tomter och i våra garage. Anticiex har varit och lagt ut råttgift på aktuella platser. Om du ser råttor vänligen kontakta ordförande Hans-Erik så att Anticimex på nytt kan kontaktas.

 

Besiktning av trädgårdar och innergårdar

Lördagen den 30 september kommer styrelsen tillsammans med föreningens vicevärd att genomföra den årliga besiktningen av trädgårdar och innergårdar. Du behöver inte vara hemma men se till att du låst upp eventuella låsta ytor.

 

Kort information om besiktningen för dig som är nyinflyttad: Besiktningen genomförs som ett led i det löpande underhållsarbetet. Efter besiktningen sammanställs en åtgärdslista över vad du som bostadsrättsinnehavare förväntas åtgärda och vad föreningen behöver åtgärda. Det kan exempelvis handla om att måla om staketet. Åtgärdslistan får du under våren 2024 och åtgärderna ska vara genomförda senast vid nästa besiktning hösten 2024, så det är gott om tid.

 

Sommarfest

Söndagen den 10 september bjuder föreningen in till sommarfest. Se mer information i separat blad

 

 Med vänlig hälsning

Styrelsen