Sophantering

Vi följer samhällsutvecklingen och sorterar därför vårt avfall. För närvarande sorterar vi i drygt 10 olika fraktioner.

Batteri
För att slippa hålla reda på vilka batterier som är miljöfarliga eller inte miljöfarliga, så lägger vi ALLA batterier under 3 kg här, alltså inte bilbatterier.

Elektronik (Ny lag gäller från den 2001-07-01)
Allt som har sladd eller går på batteri, t.ex. spelande gratulationskort, ficklampor, miniräknare, vanliga glödlampor m.m. ska läggas i särskild behållare märkt Elektronik.
I annan särskild behållare lägger vi lågenergilampor och lysrör. Dessa innehåller oftast miljöfarliga ämnen och läggs därför försiktigt i lådan så de inte går sönder.

Glas, färgat
Här ska flaskor och burkar som är färgade hamna. Ta bort kapsyler, lock och annat som är enkelt att ta bort. Halsringen runt vinflaskor kan sitta kvar.
Försök att inte krossa, om vi råkar lägga fel är det lättare att ta bort om det är helt.

Glas, ofärgat
Här ska ofärgade flaskor och burkar hamna. Ta bort kapsyler, lock och annat som är enkelt att ta bort. Halsringen runt vinflaskor kan sitta kvar.
Försök att inte krossa, om vi råkar lägga fel är det lättare att ta bort om det är helt.

Hushållsavfall (brännbart avfall)
Här hamnar allt som vi inte kan sortera och lägger det i röda påsar med dubbelknut icontainer märkt hushållssopor. Inget löst avfall i containrarna.

Matavfall                                                                                                                                                 Alla matrester, potatisskal, äggskal, kaffesump mm. läggs i den "gröna" påsen som knyts med två knutar och läggs i hushållssopor. Detta blir till biogas som driver bl. a. våra bussar.


Hård- och mjukplast
T.ex. saft-, schampo-, ketchupflaskor. Keso- och Creme Fraiche burkar, glasslådor, plast -påsar, -kassar, -folie m.m. Kött-tråg och annan frigolit eller liknande.

Kartong, Papper, Wellpapp 
Allt som är gjort av papper (utom tidningar) lägger vi här. T.ex. mjölpåsar, sockerpåsar, kakaopacket, bakpulverburkar (OBS. locket är oftast hårdplast), tvättmedelspacket, mjölk-, fil- och juiceförpackningar, äggkartonger m.m.
Vik ihop eller platta till genom att stå och stampa på förpackningarna. Vi vill inte betala dyra pengar för tömning av avfallsbehållare som till stora delar är fyllda med luft.

Tidningar
Tidningar, reklamblad, broschyrer, kataloger och liknande. Inga kuvert. (kuvert läggs i hushållsavfall)

Kompost
Trädgårdsavfall: Vid gästparkeringen läggs trädgårdsavfall (som kan förmultna). Ej för matavfall.

Metall
Här lägger vi allt som är av metall. T.ex. konservburkar, kapsyler, kaviartuber, läkemedelstuber, aluminiumformar, aluminiumfolie, värmeljusbehållare m.m.
Fyll inte konservburkar med olika metallavfall. Det försvårar nästa sortering.

Miljötänk !
Jag skulle betala i mataffären nyligen och den unga kassörskan föreslog att jag skulle ta med mina egna kassar av tyg eftersom plastpåsar inte är bra för miljön.
Jag bad om ursäkt och förklarade att vi inte hade det här miljötänket i våra dagar. Kassörskan svarade att det är problemet. ”Er generation brydde sig inte tillräckligt för att bevara miljön till kommande generationer.” Hon hade förstås rätt i en sak – vår generation hade inte miljötänket på ”vår tid”. Men vad hade vi i vår tid?
Efter långt funderande och sökande djupt i min egen själ insåg jag vad vi hade.
På den tiden hade vi mjölkflaskor som vi lämnade tillbaka och läskflaskor som vi pantade. Butiken skickade tillbaka dem till tillverkaren, som tvättade dem och återanvände. Så de var verkligen återanvända flera gånger. Vi gick i trappor för vi hade inte hiss eller rulltrappor i alla affärer, skolor och företagsbyggnader. Vi gick till affären för att handla och vi tog inte bilen varje gång vi skulle förflytta oss några hundar meter.
Men kassörskan har rätt, vi hade inget miljötänk.
På den tiden tvättade vi blöjor för att det inte fanns engångsblöjor. Vi torkade våra kläder på linor, inte i ett energiförbrukande monster. Sol och vindkraft torkade våra kläder. Barnen ärvde kläder från sina syskon, inte alltid det senast märket.
Men kassörskan hade rätt, vi hade inte miljötänket.
På den tiden hade vi en enda TV eller radio i hemmet, inte en i varje rum. Tv:n hade en liten skärm ungefär som en näsduk – inte som halva Gotland. I köket blandade och vispade vi allt för hand, vi hade inte maskiner som gjorde allt åt oss. När vi packade sköra saker i paket använde vi gamla tidningar att skydda dem, vi hade inte bubbelplast eller styrénkuddar.
Men kassörskan hade rätt, vi hade inte miljötänket.
På den tiden startade vi aldrig en bensinslukande motor bara för att klippa gräset, vi sköt gräsklipparen för hand. Vi motionerade genom att arbeta så vi behövde inte gå till ett gym som använder elmaskiner såsom löpband, trappmaskiner mm.
Men kassörskan hade rätt, vi hade inte miljötänket.
På den tiden drack vi vatten från kranen istället för att använda en plastmugg eller köpa vatten på flaska varje gång. Vi fyllde våra bläckpennor med bläck när de tog slut istället för att köpa en ny. Vi ersatte rakblad i rakhyveln istället för att kasta hela hyveln bara för att bladet är slött.
På den tiden åkte folk buss, barnen cyklade eller gick till skolan istället för att göra föräldrarna till en taxirörelse (öppen 24 timmar). Vi hade ett eluttag i varje rum istället för ett dussintal uttag i en förgrening. VI behövde inte ha en datoriserad pryl som skickar datasignaler 2000 mil ut i rymden för att hitta närmsta pizzeria. Vi gjorde våra pizzor hemma.
Men vi hade inte miljötänket. Vi gjorde så ändå!
Är det inte lite sorgligt hur dagens generation beklagar sig över hur slösaktiga den äldre generationen är bara för att vi inte hade ”miljötänk”?

/ Sopsorterande 60+are som fortfarande går eller cyklar till Ica med en tygkasse i näven.