ROT-avdrag, något för oss i bostadsrätt?

Jodå, du kan få ända upp till 50.000.- i ROT-avdrag, är ni två som äger bostadsrätten kan ni få upp till 50.000.- vardera! ……………….. och vad vi vet idag skall detta gälla årligen.

Så här skriver Skatteverket:
För att få skattereduktion för husarbete måste de ha en så hög inkomst att skatten blir minst lika hög som skattereduktionen för husarbete när andra skattereduktioner dragits från din skatt. Du kan med andra ord aldrig få mer i skattereduktion för husarbete än du ska betala i slutlig skatt efter dina avdrag.
För allt arbete gäller att du enbart kan få skattereduktion för arbetskostnaderna. Du kan alltså inte få skattereduktion för eventuella kostnader för exempelvis material och resor.

Vad är det då mer som gäller? Jo, grundprincipen är att arbetet skall utförs i bostadsrätten, ej på utsidan eller utanför densamma (alltså inte i hantverkarens verkstad). För att komma upp i avdrag om 50.000.- måste kostnaden för arbetskraft uppgå till minst 100.000.- (avdraget är 50% av arbetskraftskostnaden)

Exempel på åtgärder som ger avdragsrätt är målning, tapetsering, byte av vattenledningar (ej stambyte då detta tillhör bostadsrättsföreningen), golvläggning såsom nya golvmattor, nytt trägolv eller klinkers, klinkers på vägg i badrum, byte av kök, köksluckor och innerdörrar, ommålning insida av fönster och ytterdörr (ej utsidan) mm.
Exempel på sådant som inte ger avdragsrätt är byte av fönster och ytterdörr, arbeten med balkong och inglasat uterum.

Regler finns även för den hantverkare du anlitar, exempelvis skall denne ha F-skattesedel.

Praktiskt får du detta avdrag direkt, hantverkaren drar av den del av totalkostnaden som avser skattereduktionen i din faktura. Denne får, efter det att du betalt din del, resterande del från Skatteverket.

Alltså, ska du renovera i bostadsrätten finns alla möjligheter att få hälften av arbetskostnaden ersatt från Skatteverket. Har du dessutom medel i din inre fond går ju även dessa att nyttja.

För ytterligare information gå in på www.skatteverket.se och klicka vidare till ROT-avdraget. Här finns exempelvis möjlighet att söka på just den åtgärd du tänker genomföra och se om avdragsrätten gäller detta arbete.


Kalmar i september 2009-09-13

Styrelsen i BRF Talludden
genom Kenneth Johansson