Trivselregler

Trivselregler för HSB Bostadsrättsförening Talludden i Kalmar

Välkommen till HSB Brf. Talludden i Kalmar! Du är medlem och delägare i bostadsrättsföreningen, HSB Talludden i Kalmar. Det innebär många fördelar men ställer också en del krav. Läs därför igenom våra trivselregler och stadgar.

Kort historik: Inflyttningen till HSB Bostadsrättsförening Talludden i Kalmar skedde under oktober och november 1993. Vi har tack vare medlemmarnas arbete med skötselområden ett mycket fint och välskött område med sjöutsikt, egen båt- och badbrygga, underbar natur, nära till strövområden – men ändå inte långt till centrum. ”Villan” såldes av HSB 1998. Den rustades upp mycket fint både in- och utvändigt och drevs fram till 2002 som ett litet exklusivt konferenshotell ”Patriciervillan”. 2003 blev villan åter privatbostad fram till 2011, då den köptes av dataföretaget Infomaker Scandinavia AB. 2017 blev villan åter privatbostad. Villan ingår inte i vår bostadsrättsförening. Den gamla "Vaktmästarbostaden", intill grinden, ingår inte heller i vår bostadsrättsförening. Här nedan finns våra trivselregler att läsa. Skriften finns också att hämta som bifogad word-fil, längst ner på sidan.

Stadgar                                                                                                

Våra stadgar ligger på hemsidan där det bl. a står vad du som bostadsrättsinnehavare äger och vad föreningen äger i din lägenhet och vad du har för eget ansvar om t ex något går sönder.

Tänk på era grannar och visa hänsyn.                                                                      

Tvätta t ex inte på natten då centrifugering låter väldigt mycket och kan störa. Tänk även på att höga ljud såsom hög musik o. dyl. hörs både upp och ner mellan våningarna

Skötseldagar

Vi har gemensamma skötseldagar på vår och höst där alla medlemmar som har möjlighet förväntas delta. Som avslutning brukar vi ha gemensamt kaffe, korvgrillning och allmän information.                     

Andra löpande uppgifter är bl.a. underhåll av trädgårdsmöbler m.m. vid A-hus, B-hus och Udden, hisstädning och sopning av trapphus A- o B-hus

Snöröjning och annan skötsel

Vi köper snöröjning och sandning av HSB Fastighetsservice vintertid. Vi köper även sommarskötsel av vårt område av HSB såsom gräsklippning, klippning av buskar mm

Flaggstången.

Föreningens flaggstång står centralt placerad mellan A- och B-huset. Föreningen bevakar allmänna flaggdagar och kan också flagga eller låna ut flaggan vid medlemmarnas speciella högtidsdagar.

Värmepumpar

Värmepumparna är en stor investering. Det är viktigt att filter byts var tredje månad. Fråga vicevärden eller någon i styrelsen om ni inte vet hur man byter filtret.

Garage.

I garagen finns det vanliga eluttag som har en gemensam säkring på endast 10 ampere. De är alltså inte dimensionerade för motorvärmare, värmefläktar eller andra typer av kontinuerligt strömförbrukande apparater. Elen i garagen betalas av oss alla i föreningen det är därför INTE tillåtet att använda den förutom till belysning och småjobb. 

Laddboxar som installerats i samtliga garage kräver abonnemang för att de ska aktiveras. Kostnad för att aktivera laddboxen är 3000 kr. När den är aktiverad kan man använda laddboxen till laddning av elbil, laddhybrid, motorvärmare, etc. För att kunna använda laddboxen till annat än att ladda bilen måste man ha en adapter som man köper själv.

Biltvätt inom området är inte tillåtet. Det krävs spolplatta med speciell oljeavskiljare för att detta ska få ske. Vi hänvisar i stället till närliggande bensinstationer.

Parkeringsplatser.

Parkering är bara tillåten på markerade P-platser utanför garagen. Det är tillåtet att tillfälligt köra in med bil i området, men bara för i- och urlastning. 
Vägen genom bostadsområdet är klassad som ”Räddningsväg”, vilket innebär att utryckningsfordon, post- och servicebilar måste kunna komma fram. 
Våra parkeringsplatser får inte användas för långtidsparkering av t.ex. släpkärror, husvagnar eller liknande. 
Eftersom det ingår ett garage till varje lägenhet har bostadsrättsföreningen bara tjugo yttre parkeringsplatser. Det finns också två parkeringsplatser avsedda för rörelsehindrade.
Som medlemmar får vi också ta ansvar för våra besökande och informera dessa om vad som gäller. 
Särskild gästparkering saknas. Kalmar kommun hänvisar till parkeringen vid Ölandsleden eller grusparkeringen på andra sidan Svinövägen.

Grovsopor.

I samband med höstens arbetsdag hyr bostadsrättsföreningen en större container. Passa då på att slänga skrymmande saker, så kallade grovsopor. 
På containerns dörr kommer att finnas ett anslag om vad som kan slängas utan att föreningen får erlägga straffavgift.

Kompost.

Genom avtal med Kretslopp Sydost finns inom området två sopkärl för komposterbart trädgårdsavfall som kan användas april-oktober.

Miljörum.

I vårt miljörum finns för närvarande 2 sopkärl där vi endast slänger hushållssopor och matrester. Övriga grovsopor och större elektronik hänvisas till närliggande återvinningsstationer, t ex ute i Smedby. 

Förpackningar av glas, metall, papper och plast samt tidningar, småbatterier, småelektronik och små ljuskällor kan sorteras i soprummet.

I soprummet förvarar vi även våra trädgårdsredskap och verktyg
Dörren till soprummet skall därför alltid vara stängd och låst.

Informationstavlor.

Det finns två informationstavlor intill soprummet. 
Där finns information att tillgå som gäller arbetsdagar, extra möten samt aktuell information från styrelsen.
Information om styrelseledamöter och senaste stämmoprotokollet, vice värd mm. På informationsskylten innanför dörren till soprummet finns flagglista, soptömningsdagar och möjlighet att lämna meddelanden till andra medlemmar.

Plank, markiser och buskar.

För att värna om vår yttre miljö och sjöutsikten finns regler för plankens utformning, enhetliga färger för markiser samt att vi endast ska ha lågväxande buskar och häckar.
Tala alltid först med vicevärden eller någon i styrelsen om Du planerar någon ändring i den yttre miljön och gör då en skriftlig beskrivning av detta. 

Udden.

Udden är kommunens mark, och vi arrenderar ett landfäste där. Båtbryggan ägs av föreningen och båtplats ingår i avgiften. Medlemmar som vill ha en båtplats kan vända sig till någon i styrelsen.
Förvaring av båtar eller båtvagnar får inte ske på udden eller i dess närhet. Ett bra sätt att lösa vinterförvaringen är att bli medlem i Kalmar Sportfiskeklubb, ”Fiskartorpet” som är beläget öster om garagen, eller att kontakta Kalmar kommun som också har vinteruppläggningsplatser för båtar.
Badmöjlighet finns vid bryggan som har både badstege och plats för ombyte. 
Vi hyr de två sjöbodarna som ligger på udden. Båda bodarna är låsta men kan öppnas med lägenhetsnyckeln och ska användas endast till båttillbehör. Där finns också ved till grillplatsen för föreningens medlemmar. En grillplats finns precis utanför bodarna, tänk på att beakta vindriktningen så att inte röken stör de boende.
Allt fiske från bryggorna är förbjudet, eftersom krokar kan fastna i linor och båtkapell.

Vicevärdsförrådet.

Här finns en arbetsbänk med skruvstäd, en kompressor för tryckluft, mm. Här finns också två bokhyllor med böcker som man kan låna och även sätta dit böcker som man kan tänka sig att låna ut eller skänka. Dörren låses upp med lägenhetsnyckeln.