Infoblad 5 - 2023

26 september 2023

Vi hoppas att alla medlemmar mår bra och har hälsan i behåll efter en något kylslagen avslutning på sommaren. Styrelsen har nu avslutat tre möten sedan sommaruppehållet och det är dags att informera er om saker som är på gång och kan vara av intresse.

- Höstens städdag planeras 5 nov kl 10.

- Vårt avtal med HSB gällande fastighetsskötseln är uppsagt fr.o.m den 1 januari 2024.
Vår avsikt är att gå ut till fler företag och begära offerter på skötseln. Vi har tagit fram ett underlag som är betydligt stramare än nuvarande avtal. Anledningen är att vi hoppas spara en del i förhållande till nuvarande avtal. Detta kan ju på sikt få konsekvenser som vi hoppas ni har överseende med i dessa dyrtider.

- Två värmepumpar har sedan länge inte fungerat optimalt. Tyvärr har det inte gått att byta kompressorerna eftersom pumparna är av en äldre modell. Nibe har inte kunnat leverera pumpar på grund av hög efterfrågan och materialbrist. Vi hoppas nu på att bytet kan komma till stånd under oktober månad.

- Det kommer att ske en del underhåll under hösten. En del fogar i fasaderna skall bytas ut och målning av några plåtdetaljer skall vidtas. Hängrännorna behöver rensas och tvätt av balkonger och plåtar på nordsidan behöver vidtas. Vi återkommer i denna fråga.

- Vi har ansökt om elprisstöd och blivit beviljade 19.288 kronor till vår gemensamma belysning.

- Det kommer att ske en ombyggnad av våra hissar. Detta kommer att ske vecka 5-6 i hus A och vecka 7-6 i hus B under nästa år. Detta medför en rejäl besparing eftersom vi inte behöver byta hela hissarna. I planen var kostnaden beräknad till 1,2 miljoner kronor. Med statsbidraget vi söker kommer kostnaden att stanna på ca 460.000 kronor.

- Solcellsprojektet är för närvarande lagt på is. Anledningen är att med nuvarande elpriser är återbetalningstiden cirka 20 år. Lennart har ju också bytt till ledlampor i den allmänna belysningen, vilket har minskat vår elkostnad. Men frågan hålls levande.

- Vår ekonomi ser bra ut för 2023. Styrelsen gör allt för att minska våra kostnader. Den springande punkten är våra räntekostnader. Beroende på vad riksbanken hittar på kan det bli ett underskott på räntorna. Men totalt sett räknar vi inte med något underskott. I oktober inleder vi arbetet med budget 2024. En osäkerhet är ett lån som går ut i september 2024. Detta medför oundvikligt en högre kostnad än i dag. Frågan är bara hur stor den blir och vilka konsekvenser den får för budgeten. Vi återkommer i denna fråga.

Så tills dess ha det bra och njut av sensommarvärmen!

Hälsar styrelsen.