De vanligaste frågorna som HSB får som projektsamordnare för stambyten handlar om ekonomi och hur medlemmarna påverkas.
När ett stambyte ska genomföras betyder det att man byter ut delar av rör och ledningar som transporterar tappvatten och avloppsvatten i fastigheten. Det här behöver man göra ungefär var femtionde år. I annat fall finns risken att de gamla rören spricker och ställer till med stora problem i huset vilket ofta leder till omfattande kostnader.
Projektet inleds med spolning och filmning av rören enligt ett specifikt regelsystem. Ibland kan ytliga rostfläckar vara övermålade och därför är det bäst att filma. Resultatet ger besked om status, vilken typ av rör man har och vilken metod som är lämplig för åtgärd.
Om genomgången visar att ett stambyte behöver göras måste ett förfrågningsunderlag tas fram. Det är själva beskrivningen av vad föreningen vill ha gjort och ett mycket viktigt dokument. Underlaget innehåller också tekniska beskrivningar, ritningar och regler för entreprenaden som krav på betalningsplan, tidplan, garantier och att entreprenören tar över beställarens ansvar för arbetsmiljön och elektronisk personalliggare. Ju bättre förfrågningsunderlag som föreningen tar fram desto mer exakta anbud får man från entreprenörerna.
Att ta hjälp kan kosta en del men är sannolikt värt mycket. Det är alltid bra att anlita en utomstående person som har både erfarenhet och kunskap. Ofta är det svåra val som ska göras, till exempel rörande ekonomin. Ta även referenser på konsulten som ni tänker anlita.
Stambyte innebär alltid många frågor bland medlemmarna i föreningen, och styrelsen kan omöjligt ha alla svar. Därför är det också bra med en erfaren konsult som hjälper till att hitta rätt entreprenör och som säkerställer att föreningen verkligen fått det man beställt.
Stambyte påverkar vardagen i huset. Medlemmarna måste vara beredda på att badrum och kök stängs av under vissa tidsperioder. Provisoriska lösningar behövs i huset eller i vagnar på gården. Dessutom måste man räkna med att arbetet hörs. Ljud och buller kommer att märkas.
Vi erbjuder hjälp med stambyte i Växjö, Alvesta, Älmhult, Vimmerby, Åseda, Olofström, Ronneby, Nybro, Kalmar, Öland, Karlskrona, Karlshamn, Sölvesborg, Oskarshamn och Västervik.
Vill du veta mer om stambyte eller om någon av våra övriga tjänster inom fastighetsförvaltning?
Varför?
Stambyte kan behövas av många orsaker som till exempel vattenskador från rör eller från brister i tätskikt, nya vanor för bad och dusch, eller felrenoverade badrum.
Hur lång tid?
Räkna med två till tre år. Från planering till genomförandet är klart.
Hur ofta?
Ett regelrätt stambyte håller i 50-60 år, om man gör det rätt.
Ta hand om era rör:
Sköter medlemmarna rören så kan ni tjäna några år på det.