Värme, ventilation och el

Värme
Kostnaderna för uppvärmning (vattenburen fjärrvärme) och varmvatten är hög och utgör därför en stor del av månadsavgiften. Tänk därför på att inte ha onödigt varmt i din lägenhet, att inte slösa med varmvattnet och att vädra snabbt och effektivt. Om det är kallt i din lägenhet kan det bero på att ett eller flera element inte fungerar som de ska. Gör en felenmälan till HSB Uppsala för att få ditt element åtgärdat. Lufta inte själv. Kontaktuppgifter hittar du på föreningens hemsida

Ventilation
Ventilationen i vår förening bygger på att vi har ett förstärkt självdrag. I lägenheterna sugs luft ut från ventiler i kök/badrum och tas in genom fönsterventiler. Med jämna mellanrum genomförs en OVK, det vill säga en obligatorisk ventilationskontroll. 

Frånluftsventiler
Det är viktigt att du inte själv ändrar och skruvar på de stora ventilerna på väggarna eller sätter för dem. Det stör balansen i ventilationen och kan få till följd att vissa lägenheter får ett stort undertryck som leder till ökad risk för matos i lägenheterna. Rengöring av badrumsventiler görs genom att man plockar bort ventilen (bajonettfattning), dammsuger ur och därefter sätter tillbaka ventilen utan att ändra på inställningen. Alternativt kan du låta ventilen sitta kvar och göra rent med en borste. 

Fönsterventiler
Friskluft tas in i lägenheterna genom ventiler som sitter ovanför fönstren. Ventilerna bör därför hållas öppna, men kan under kortare perioder vara stängda. 

Spiskåpa, kolfilterfläkt eller spisfläkt?
För att bli av med matoset i köket finns det två alternativ. Det första alternativet är att använda sig av en spiskåpa som ansluts till ventilationssystemet. Kom då ihåg att filtret i spiskåpan ska rengöras eller bytas ut med jämna mellanrum. Det andra alternativet är att installera en kolfilterfläkt som renar luften och blåser ut den i köket igen. Kolfilterfläktar får inte anslutas till ventilationssystemet. Det är inte heller tillåtet att installera en vanlig spisfläkt. 

El
Vår bostadsrättsförening har påbörjat en process för att ha gemensam el. Det som gäller tills något annat meddelas är att el inte ingår i månadsavgiften. Det är du som föreningsmedlem som i dagsläget själv väljer elleverantör. På Konsumentverkets hemsida finns mer information om elpriser och möjlighet att se vilka elleverantörer som för tillfället är billigast. Nätbolag går däremot inte att välja. Vattenfall är för vår del det nätbolag som står för överföringen av elen till våra lägenheter.